Review Honda CB500F

Excelentă pentru începători și pentru drumuri prin trafic aglomerat

În 2008 imi luam permisul moto și prima motocicletă. Era o Honda CB500F neagră model 2004. Îmi aduc aminte și acum primul drum pe care l-am făcut, am plecat de la showroom de pe Dorobanți și vroiam sa ajung la birou, undeva pe lângă Primăria Sectorului 1. Era prima oară când ieșeam în trafic cu motorul așa că am luat-o cât am putut pe străduțe, apoi inevitabil a trebuit să o iau prin pasajul de la Victorie. Ce emoții am avut!. Dar m-am obișnit foarte repede cu motocicleta și două săptămâni mai târziu eram pe Transfăgărășan. A fost motocicletă perfectă pentru mine ca începător. 

 

Acum, după 12 ani am luat la test Honda CB500F, de data asta, modelul lansat în 2016. Motorul este acum complet restilizat, nu mai este acea motocicleta naked cu linii clasice, acum este orientată mai mult către stilul streetfighter, cu linii mai agresive, ceva mai suplă și un un ghidon în V cu mânerele orientate  mai spre spate. Motorul are 48CP, ceva mai puțin față de ce îmi aminteam eu și asta pentru ca să îndeplinească condițiile tehnice pentru o motocicleta din categoria A2.

Ce mi se pare interesant, este că cei de la Honda sunt printre puținii producători care mai au în gamă modele de 500cc. Și au chiar 4 modele ce acoperă aproape toate tipurile de motociclete. Au acest naked sau streetfighter, au cruiser-ul Rebel, modelul cu valențe de adventure Honda CB500X și modelul sport CBR500R.

CB500F este disponibil în 3 culori: alb, roșu și negru. Are ABS și faruri full led. Bordul este același pe care îl veți găsi și pe CB650R sau pe CB1000R, cu un ecran LCD cu aproape toate informațiile necesare: treaptă de viteză, turometru, ora, consum mediu si instant și contoare de kilometri parcurși. Spun aproape toate pentru că mie personal mi se pare foarte util indicatorul de temperatură exterioară care te ajută mai ales dacă mergi pe vreme rece.

Din punct de vedere design, așa cum am menționat și mai sus, CB500F este desenat in stilul streetfighter-elor dar fiind totuși un model de capacitate mică, parcă din anumite unghiuri pare puțin anemică. Mi s-a părut interesant designul codiței din spate care pe laterale are două goluri prin care trece curentul de aer. Un mic detaliu cu care eu nu m-am obișnuit este cricul lateral care are acea tijă pe care o agăți cu piciorul pentru a lăsa sau ridica cricul amplasată în spatele scăriței și eu de fiecare dată când am vrut să las cricul, am dat cu piciorul în arcul acestuia.

Să trecem la ce contează cu adevărat: cum se conduce și cum se simte. Poziția de mers este una neutră aș spune, adică stai destul de vertical iar ghidoanele și scărițele sunt unde trebuie. Este o poziție foarte bună pentru mers în oraș. Și aici excelează CB500F, în traficul urban. Este o motocicletă care se simte foarte ușoară, este manevrabilă. Aproape că ai senzația că mergi pe o bicicletă. La manevrabilitatea excelentă se adaugă și faptul că este o motocicletă îngustă, astfel încât să te strecori printre mașini devine o jocă.

Motorul, un bicilindru de 471CC, se aude frumos, mie îmi plac pocniturile ca de rateuri care se aud când iei mâna din gaz brusc. La cei 48CP nu trebuie să vă așteptați la senzații tari. Dar acest lucru este bun totuși având în vedere că este o motocicletă destinată în principal începătorilor. Și acest model vine cu încă o îmbunătățire care adaugă o notă de siguranță, este dotat cu slippery clutch, ceea ce înseamnă că riscul de a bloca roata din spate în cazul unei frâne de motor mai puternice sau în cazul unei erori de schimbare a vitezei este mult diminuat.

Un alt avantaj al acestui model este consumul redus de combustibil. Cei de la Honda spun că ar consuma 3,5l la suta de Km, consum mixt și din cât am testat noi, se apropie destul de mult de această valoare. Dacă luați în calcul și prețul relativ scăzut pentru o motocicletă, Honda CB500F poate deveni o opțiune foarte economică pentru mersul în oraș.

Noi am ieșit și în afara orașului, am mers puțin pe autostradă și pe drumuri secundare. CB500F se descurcă onorabil pentru un naked de 500cc. Protecția la vânt este inexistentă dar având în vedere că mai mult de 120Km pe oră nu prea veți merge cu această motocicletă, nu vă va deranja prea tare acest aspect. Se pot face ture de 2-300 km fără probleme dar cu pauze ceva mai dese. 

Honda CB500F este o motocicletă excelentă pentru ce a fost ea gândită. Este prietenoasă cu riderii începători dar este și un mijloc foarte bun pentru drumurile de zi cu zi prin traficul aglomerat din oraș.