Strategica reprezintă pentru pasionații de offroad cam ce reprezintă Transalpina sau Transfăgărășanul pentru cei care prefera asfaltul. Este un drum construit de nemţi în primul război mondial. Drumul avea rol strategic, deoarece zona era situată aproape de graniţa a două provincii româneşti: Transilvania şi Muntenia. Traseul urmărește zona înaltă a Munţilor Latoriței, pe o direcţie Est-Vest, între Transalpina și DN7A, pe teritoriul localităţii Valea Măceşului, în apropiere de Voineasa.
Șaua Ștefanu – Vârful Mogoș – Curmătura Vidruței
Prima oară am parcurs doar vreo 20 Km din totalul de aproximativ 40 Km. Am ales să străbatem partea cea mai spectaculoasă. Am mers de la Transalpina pe zona alpină, zona cu altitudinea cea mai ridicată.
Venind dinspre Rânca pe Transalpina, undeva în zona Șeii Ștefanu se virează la dreapta pe Strategica. Nu există indicatoare dar dacă sunteți atenți o veți recunoaște pentru că se va vedea în partea dreaptă cum drumul “taie” pe orizontală, pe curba de nivel, munții ce-i avem în față.
Primii aproximativ 6-7 Km vom merge pe coasta sudică a Munților Latoriței, pe curba de nivel. Vom trece pe sub Vârfurile Bora (2055m) și Ștefanu (2051 m). Această primă parte este relativ ușoară, drumul fiind destul de bun și fără denivelări. Apoi ajungem pe un fel de platou, unde drumul pietruit se pierde și vom înainta mai mult pe iarbă. În față se poate vedea Vârful Zănoguța 1962 m. Dacă vă uitați în spate se poate vedea stația din vârf a telegondolei din Domeniul Schiabil Transalpina.
După această zonă plată, vom începe să urcăm până trecem de vârful Puru 2049m. Apoi după o curbă la stânga, se va vedea Lacul Vidra. Urmează o coborâre mai accentuată către șaua dintre Vârful Puru și Vârful Pietrile 1881m. Această zonă este ceva mai dificilă pentru ca drumul este pe alocuri plin de pietre și sunt multe segmente unde torenții de apă de ploaie au săpat în drum șanțuri uneori destul de adânci.
Trebuie să fiți tot timpul atenți să nu vă abateți de la drum. Nu există indicatoare și sunt destul de multe drumuri laterale care sunt fundături.
Trecem de șaua de care vă spuneam și urmează un nou urcuș cu multe zone mai accidentate, cu șanțuri sau multe pietre sau stânci. Trecem de Vârful Mogoș și după aproximativ 500 m, veți întâlni un drum care se desprinde din Strategica către stânga.
Se coboară destul de abrupt în prima parte, apoi o zonă mai lină, apoi intrăm în pădure și din nou zonele abrupte, cu șanțuri și mult pietriș alternează cu zone mai ok. După aproximativ 4,5 Km de coborâre vom ieși la asfalt pe DN7A la câțiva kilometri mai la vale de lacul Vidra.
Ce nu am menționat în descrierea drumului, este faptul că peisajul este incredibil pe toată lungimea acestui traseu. Veți vrea să opriți și să faceți poze la fiecare pas.
Vârful Mogoș – Ciungetu
Zona intersecției cu drumul ce coboară în Curmătura Vidruței, adică la poalele Vârfului Mogoșm, este zona cu cea mai spectaculoasă priveliște către Lacul Vidra.
După ce trecem de intersecție, drumul mai urcă puțin până la aproape 2000m și ajungem practic în locul cel mai înalt al traseului. De acum înainte vom merge doar la vale. După 1-2 Km în care coborâm ușor, urmează 2 pante ceva mai abrupte, apoi intăm în pădure. Chiar la intrarea în pădure există o poartă pentru animale care trebuie deschisă pentru a putea trece. Nu uitați să o închideți la loc.
Mai coborâm câțiva kilometri prin pădure și ajungem la Cabana Plaiul Poienii. De aici o puteți lua înainte pe drumul care continuă pe culme și coboară în Valea Măceșului sau puteți să o luați la dreapta pe drumul ce coboară în Ciungetu. Prima variantă este mai spectaculoasă pentru că puteți admira în continuare peisajele din împrejurimi dar are o porțiune mai dificilă la coborârea spre Valea Măceșului.
Noi am luat-o pe varianta 2, către Ciungetu. De la Plaiul Poienii, drumul coboră accentuat pentru încă câțiva kilometri, apoi se iese pe firul unui pârâu. De aici vom urmării firul apei iar panta drumului va fi mult mai lină. Această ultimă porțiune de traseu până la intrarea în Ciungetu, se merge aproape integral prin pădure. Drumul este destul de bun și nu pune mari probleme. Din acest motiv această variantă prin Ciungetu este cel mai simplu mod de a urca pe Strategica dacă veniți dinspre Est.