T04 Între Apuseni și Parâng

676 Km
GPX
2145m
2 zile
orice tip
asfalt

Ziua 1

Am propus ca punct de plecare orașul Alba Iulia pentru că aici merită sa stați măcar o zi și sa vizitati centru istoric al orașului, proaspăt renovat. De aici ne vom îndrepta spre est. Vom strabate dealurile domoale din tara Tarnavelor. Apoi ne vom întoarce către Vest  și în scurt timp vom ajunge la Turda unde vă puteți opri să vedeți salina sau sa explorati Cheile Turzii.

O vom lua apoi către Sud, pentru a putea intra pe drumul ce străbate cheile Vălișoarei și pentru a putea vizita satul Rîmetea, de curand introdus pe listele UNESCO. Apoi vom intra pe valea râului Arieș și de aici vom merge în amonte până în Arieșeni unde putem innopta. Recomandarea mea e sa incercati sa ajungeti cat mai devreme în zona Arieșeniului pentru a avea timp sa vizitati si ghețarul de la Scărișoara sau peștera Poarta lui Ionele.

Ziua 2

De la Arieșeni, primul lucru pe care-l avem de făcut este sa traversăm spectaculosul drum dintre Vârtop și Băița. Zeci de curbe și serpentine în decorul splendid al Apusenilor.

La Stei virăm la stânga pe DN76 către Deva. Șoseaua ar fi plăcută și relaxantă pentru că relieful este unul cu dealuri și păduri. Din păcate această șosea este în reparații de mai bine de 10 ani.

La Deva puteți să urcați la cetate apoi în Hunedoara nu ratați Castelul Huniazilor. Mai departe ne indreptam catre Petroșani de unde vom intra pe valea râului Jieț către Obârșia Lotrului. Din nou avem parte de un drum extrem de prost dar cu potențial foarte mare datorită peisajului montan extrem de spectaculos.

De la Obârșia Lotrului vom intra în șoseaua Transalpina și o vom lua către Nord. Dacă mai aveți timp, puteți da o fugă până la Rânca pentru a parcurge segmentul cel mai spectaculos al Transalpinei: Pasul Urdele.

Transalpina se termina la Sebes iar de aici mai sunt doar câțiva kilometri pana la Alba-Iulia.