O tură la început de Februarie
Iarna asta nu e o iarnă grea, cel puțin nu până acum, dar este o iarnă enervant de constantă. De la începutul anului și până acum nu a nins foarte mult, dar am avut parte de ploi, frig și chiar freezing rain cum nu am mai avut de mult. Așa că până săptămâna asta nu am reușit să scot motorul decât odată. Săptămâna asta a fost bună pentru moral pentru că de marți a început să se încălzească și miercuri am scos motorul. Și nu am fost singurul; pe la prânz am văzut 3-4 motocicliști pe Magheru deși maxima a fot de vreo 7 grade. În weekend se anunțau 12-13 grade dar nu mi-am făcut speranțe pentru că de la o vreme ăștia de la meteo nu au mai nimerit prognoza pe mai mult de o zi, maxim două.
Dar iată ca e vineri și promisiunile de vreme buna pentru sâmbătă și duminică se mențin. Așa că iată-mă vineri seara pe la 11 stând la calculator și studiind harta din jurul Bucureștiului în căutarea unui traseu interesant. Am oscilat puțin intre Bulgaria și dealurile dintre Ploiești și Buzău dar în final au câștigat plaiurile mioritice pentru că la bulgari tocmai am fost acum o luna.
E sâmbătă dimineață. Am de rezolvat câteva treburi și la 11.30 sunt gata de plecare. Toată lumea în București se pare că a ieșit să-și spele mașina, sunt cozi la spălătorii cum erau pe vremea lui Ceaușescu la benzină. Nu-i înțeleg pe oamenii ăștia…e o zi așa de frumoasă, și în loc să iasă la plimbare în natură, preferă să stea cu orele la coadă la spălătorie. Mă rog… îmi văd de drum, ies pe centură care e surprinzător de liberă și la Ștefănești o iau spre nord pe drumuri secundare.
O iau din loc. Drumul e relativ drept, destul de liber și traversează tot felul de sătuce prin inima Bărăganului. Unul dintre ele este celebrul Fierbinti, unde te-ai aștepta să vezi turiști care caută locurile în care se filmează serialul de la Pro TV. Nici gând, e un sat ca oricare altul, la fel de trist și plin de aberații făcute pe bani europeni ca oricare sat din Romania. Nu lipsesc acele parcuri și locuri de joacă pentru copii care sunt mai mari și mai dotate decât cel mai tare loc de joacă din București…
Pe la 13.30 ajung la Mizil unde fac o mică pauză de realimentare, apoi o iau spre Sărata-Monteoru. Cu prima ocazie virez la stânga pe un drum secundar. Drumul cel mai rapid este cel către Buzău dar este foarte plictisitor, doar o linie dreapta fără sfârșit. Drumul duce către satul Fințești dar și către podgoriile Blaga si Lacerta… ar trebui să fie ok. Doar că după vreo 2 kilometri asfaltul se termina. Merg mai departe pentru că încă e ok: drum de pământ cu suficientă piatră cât să nu te afunzi în noroi. Totuși la suprafața mai sunt zone unde roata din spate derapează ușor stânga-dreapta. Drumul începe să urce și ușor și din când în când dau peste zone cu noroi mai gros unde merg cât de încet pot. De la poarta cramei Lacerta drumul devine impracticabil, sunt sleauri mari de noroi care mustesc de apa, așa că decid să mă întorc.
După satul Glod, ajung la o intersecție unde de fiecare dată până acum am luat-o la stânga și tot timpul m-am întrebat cum o fi drumul ăla care urcă pe deal în dreapta. Așa că acum o iau la dreapta. Șoseaua e spectaculoasă, traversează un deal, așa că am parte de câteva viraje strânse și un peisaj frumos prin pădure până în satul Lapoș.
De aici aspectul drumului revine la cel dinainte cu multe viraje largi dar din păcate prin mijlocul unor sate, astfel încât plăcerea nu este pe măsura drumului. La un moment dat, pe lângă Lăpoșel dau peste o porțiune de drum afectată de alunecări de teren. Aici dealul a acoperit complet drumul și sunt nevoit să ocolesc. E foarte mult noroi, din stânga curge un fel de pârâu pe mijlocul drumului, iar suprafața șoselei este acoperită de un noroi care are consistența smântânei… E ca dracu! o iau ușor cu picioarele întinse în lateral, în cazul în care mă dezechilibrez să pot să rămân în picioare. Motoru’ derapează dar merg încetișor și reușesc să trec. E clar! dacă vreau să merg offroad trebuie să-mi iau niște anvelope specializate, altfel nu am nicio șansă!
E relativ enervant să mergi pe niște drumuri asfaltate și când ți-e lumea mai dragă să dai peste zone fără asfalt. Nu că nu mi-ar plăcea, dar iarna, aproape toate drumurile de pământ sunt îmbibate cu apă, iar cu anvelopele astea, e ca și când ai merge la patinoar. Pe lângă Ceptura mai dau peste o porțiune de drum în lucru. Aici noroiul are consistența brânzei Făgăraș… dar după ce ai trecut prin smântâna, Făgăraș-ul e nimica-toată!