Nordkapp, unde se pune harta in cui

Nașterea unei idei

Ideea de a ajunge în Norvegia o am vag într-un colt al mintii încă de când mi-am luat motor. Apoi dupa ce am făcut prima tura pana la Paris m-am gândit ca nu e chiar atât de dificil, deci de ce nu? Dar mi se parea cam mult… Am planificat un traseu mai întâi pana la Trondheim si inapoi, ceea ce inseamana aproximativ 7000Km. Dupa care la începutul verii in 2015 am mers din nou pana la Paris dupa care am decis sa merg pana pe coasta Normandiei si pana la urma s-au adunat 7260Km. Atunci mi-am dat seama ca e chiar posibil si am zis ca in vara 2016, Norvegia scrie pe mine!

Acum cateva saptamani, o prietena care sta in Norvegia a propus o excursie in insulele Lofoten in nordul Norvegiei…ne-a aratat cateva poze cu locul si atunci am zis ca asta e! O sa merg pana la Lofoten Isalnds dar cu un mic ocol si pana la Nordkapp, apoi ma intanesc cu grupul, petrec cu ei cateva zile, dupa care o iau spre Roamania, eu cu motorul, ei cu avionul.
Asa ca mi s-a cam pus pata.. De atunci am inceput sa vizsez in fiecare zi cu ochii deschisi. Mai intai am facut un traseu „draft”direct pana la Nordkapp apoi pe coasta de vest a Norvegiei pana in sud la Kristiansand si apoi drept catre Romania. Apoi am inceput sa ma mai documentez, sa vad ce as mai putea sa vad pe drum astfel incat sa fie cat mai interesant. Pana la urma am ajuns la urmatorul traseu: Voi pleca din Bucuresti spre Nord, prin Cheia spre Bicaz, apoi voi traversa Raraul pe Transrarau si voi iesi din tara pe la Sipotele Sucevei catre Ucraina. Pentru cateva zeci de kilometri voi incerca sa merg pe langa Carpati apoi voi urca catre Lviv dupa care voi trece in Polonia pe care o voi traversa prin extremitatea estica pe langa granita cu Belarus. Urmeaza cele 3 tari baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Voi traversa marea Baltica de la Tallin catre Helsinki de unde voi continua spre Nord prin Tampere, Oulu, Rovaniemi cu popas pe la casa lui Mos Craciun, dupa care voi traversa cercul polar si in afara de cateva sate si orasele foarte mici nu voi mai intalni semne de civilizatie.
In a 8-a sau a 9-a zi ar trebui sa ajung la Nordkapp si de aici ar trebui sa inceapa partea spectaculoasa a traseului: vreo 2000km de insule, fiorduri si munti. De la Nordkapp voi merge catre insulele Lofoten unde as vrea sa stau 1-2 zile apoi voi cobora pana la Trondheim. Urmeaza Atlantic Road apoi Trollstigen, fiordul Gerianger, Bergen, fiordrul Lysebotn si Kristiansand. De aici voi trece cu feribotul catre Aalborg in Danemarca si o voi lua spre Sud catre Hamburg. In Germania mi-am propus sa vad cateva orasele printre care Volksburg cu sediul Volkswagen, Quedlinbug, Leipzig si Desda. De aici voi traversa Elvetia Saxona apoi Cehia, Slovacia, Ungaria si voi intra in tara pe la Oradea. In tara imi propun sa mai vad cateva drumuri interesante prin Apuseni apoi in a 22-a zi sa ajung la Bucuresti.
In total vor fi aproximativ 10.000Km deci cam jumatate din buget se va duce pe benzina. Pentru ca nu voi dispune de foarte multe fonduri, planul ar fi sa dorm pe cat posibil la cort, mai ales ca in Finlanda si Norvegia este permisa camparea oriunde in natura.
Ca perioada m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa plec la inceptul lui iulie pentru a prinde in zona de dupa cercul polar perioada in care soarele nu apune toata noaptea, chiar ma gandesc ca ar trebui sa incep sa dorm cu lumina aprinsa pentru a ma obisnui cu senzatia.
Mai sunt 5 luni si jumatate si deja am inceput sa numar zilele….sper ca totul sa mearga bine si undeva pe 2 Iulie, la 6 dimineata sa ma sui pe motor si sa plec!