Costum de vară testat pe o periodă de 2 luni în toate condițiile
Anul acesta la începutul sezonului, partenerii noștri de la BBmoto, ne-au propus să facem un test de lungă durată cu un echipament moto complet. Ideea era să luăm un costum pretabil pentru zilele călduroase de vară și pentru utilizare mai ales în offroad și o pereche de cizme utilizabile în aceleași condiții.
Am mers la showroom-ul lor din Otopeni, situat chiar pe DN1. Am ales geaca și pantalonii Bering Bamako și o pereche de cizme pentru adventure touring Gaerne G-Dakar cu Goretex impermeabile. A fost foarte bine că m-am dus la showroom deși cei de la BBmoto mi le puteau trimite prin curier pentru că le-am putut proba și astfel la costum am ales măsuri diferite pentru pantaloni și geacă. Pantalonii mi s-au părut ok măsura L iar pentru geacă am ales un XL pentru că m-am gândit că poate uneori o voi purta cu ceva mai gros pe sub pentru protecție termică.
Geaca și pantalonii Bering Bamako
Voi începe mai întâi cu costumul de vară Bering Bamako. După cum îi spune și numele – Bamako este capitala statului african Mali și evident, acesta este un costum de vară. Este un costum complet textil cu foarte multe zone de ventilare din plasă ce nu pot fi închise. Practic tot ce vedeți pe costum de culoarea negru sunt zone de ventilare. Geaca are ventilații pe piept, pe abdomen și pe brațe iar pantalonii au ventilații aproape pe toată înălțimea piciorului atât pe față cât și pe spate.
Costumul vine în două variante de culoare, cel pe care l-am testat eu cu zone gri deschis, zone de material albastru închis, câteva linii roșii și câteva inserții reflectroizante din material de la 3M. A doua variantă vine într-o nuanță de kaki deschis și acele inserții cu roșu și material refelctroizant. La ambele modele panourile de ventilație sunt negre.
Geaca are 2 buzuare laterale, unul pe piept pe exterior și unul pe mâneca stângă chiar la partea de jos. Toate buzunarele exterioare se închid cu fermoar. Pe interior geaca are doar un buzunar la piept pe partea stângă.
Pantalonii au doar două buznare laterale la partea de sus. Aici recunosc că mi-ar fi plăcut să am mai multe buznuare dar probabil că au mers pe această variantă pentru a avea cât mai multe ventilații.
Din punct de vedere al protecțiilor, geaca vine cu protecții umeri și coate, ambele soft. Pentru spate va trebui să vă cumpărați separat protecția sau să folosiți una de la altă geacă, așa cum am făcut eu. Pantalonii au de asemenea protecții soft, la șolduri și la genunchi, cele din urmă se pot monta în două poziții pe verticală cu ajutorul unor benzi de velcro, în funcție de conformația fiecăruia.
Impresii după două luni de utilizare
Costumul se simte foarte ușor la purtat, zici că ești îmbrăcat în trenning. Eu fiind obișnuit cu un costum de adventure cu straturi care ajunge la câteva kilograme bune, când am ieșit prima oară cu cel de la Bering, m-am simțit aproape dezbrăcat.
Din punct de vedere al confortului termic, în oraș, eu m-am simțit ok între 18 grade și până la 30 grade. Sub 18 începe să fie răcoare iar peste 30 începi să transpiri pe la semafoare.
În afara orașului intervalul de temperatură ok mi s-a părut de la 20 grade până pe la 34-35 grade. În offroad în funcție de dificultatea traseului poate fi ok între 15 și 28 grade.
Mi s-au părut foarte utile ventilațiile amplasate pe partea de sus a brațului care se continuă puțin pe piept pentru că te ventilează în zona axilei.
Costumul nu este impermeabil și vine doar cu un layer impermeabil care se pune pe sub geacă. Pantalonii nu au niciun fel de proteție la apă. La început mi s-a părut ciudat dar dacă stai să te gândești, vara vei avea parte în cele mai multe cazuri de ploi care apar din senin și durează puțin. Un layer de ploaie pentru pantaloni care se montează pe exterior, înseamnă să te opești pe marginea drumului și să-ți dai pantalonii jos pentru a putea să-ți pui stratul impermeabil. Și toate astea în văzul șoferilor care trec pe drum. După atâția ani de mers cu motorul am ajuns la concluzia că cea mai bună protecție la ploaie este un costum din două piese care se pune pe exterior.
Dacă mergi pe o motocicletă de adventure cu protecție bună la vânt, asta te va ajuta și pe timp de ploaie pentru că o parte din picături vor fi deviate de parbriz. Astfel la o ploaie măruntă de 10-15 minute vei scăpa aproape uscat.
Au trecut deja 2 luni de când port acest costum. Am mers aproximatv 3000km din care 1000km în offroad și restul în oraș sau la drum lung pe asfalt. Geaca am purtat-o la fiecare ieșire cu motorul chiar și cele de câteva minute până la magazinul din colț. Pantalonii i-am purtat doar la drumuri lungi și în offroad. Una peste alta, costumul si-a făcut foarte bine treaba. Cred că singurul moment în care m-am simit inconforttabil a fost pe autostradă când afară erau 36 grade. Dar pe o astfel de temperatură nu cred că există costum care să fie ok.
Ce mi-ar fi plăcut să aibă acest costum și nu are? Așa cum am mai spus, aș fi vrut ca pantalonii să aibă mai multe buzunare iar geaca aș fi vrut să aibă un buzunar impermeabil în care să pot ține fără grijă acte sau cheile de la motor.
Cu toate astea, cred că e un costum bun pentru adventure toruing într-o climă așa cum este la noi în țară pe timpul verii. Cred că poate fi purtat din luna Mai până la sfârșitul lunii Septembrie fără probleme.