T02 Cetăți Săsești și Saline

668 Km
GPX
1160m
2 zile
orice tip
asfalt

Ziua 1

Traseul primei zile de excursie leaga cateva cetati sasesti. Pornind din Targu Mures ne oprim mai intai în Sighișoara pentru a vizita cetatea medievală, apoi ne indreptam spre următoarele obiective: cetățile țărănești de la Crit, Viscri si Saschiz. Ultima cetate pe care o putem vizita în drumul nostru este Cetatea Rupea care a fost de curand renovată. De la Rupea vom traversa cateva dealuri către Carpații Orientali.

Odată trecuți de DN12, începem traversarea munților. Pe prima parte a drumului până la Targu Secuiesc, asfaltul este mai prost. Pe alocuri e chiar ciuruit de gropi. Apoi după Târgu Secuiesc șoseaua este perfectă pentru ca a fost asfaltată în 2015. Acest ultim segment până la Lepșa este foarte spectaculos, șoseaua cățărându-se până la aproape 1200 m altitudine. Apoi urmează o zonă destul de plăcută de parcurs, plină de curbe largi dar din păcate și câteva localități.

Ziua 2

În ziua a 2-a vom avea parte de mai puține locuri de vizitat dar vor fi mai multe sosele spectaculoase. Mai intai vom trece pe la Marasesti unde putem vizita mausoleul ridicat în cinstea eroilor din primul război mondial apoi vom traversa munții înapoi spre Transilvania prin pasul Trotusului. Urmează un segment mai relaxant între Miercurea Ciuc și Gheorgheni dar extrem de plăcut de parcurs, apoi vom traversa o alta trecătoare între Gheorgheni si Praid.

Dupa o zi plina de serpentine si sute de curbe, ne putem relaxa la strand in Praid sau Sovata sau putem vizita cele 2 saline: cea din Praid și cea din Sovata. Capătul traseului este în Târgu Mureș unde dacă aveți timp puteți vizita centrul vechi al orașului.