T06 Mânăstiri și Munți

707 Km
GPX
1500m
13:00 h
orice tip
asfalt

Ziua 1

Vom pleca din centrul țării, de la Sighișoara către nord-vest, către Targu-Mures. Drumul până aici e destul de plăcut, mai ales prima parte care este destul de virajată. Până la Reghin drumul este aproximativ la fel. Apoi pe porțiunea dintre Reghin și Bistrița veți avea parte de un asfalt aproape perfect, trafic redus și câteva segmente chiar foarte fun: multe curbe și chiar și câteva serpentine.

După Bistrița încep munții! Primul drum spectaculos este Pasul Tihuța, apoi nici nu ne dezmeticim bine și urmează Pasul Mestecăniș. Deja suntem în inima Bucovinei și peisajul a devenit mirific: e poate cea mai frumoasă zona din România și printre puținele unde încă turismul de masa parcă nu a acaparat totul. După Pojorâta o luăm la stânga către Moldovița și Sucevița unde chiar merita sa va opriți sa vizitați faimoasele manastiri cu același nume. Dacă aveți timp puteți face un ocol și pana la mănăstirea Putna (sunt aproximativ 50 km dus-întors). Seara puteți opri în zona Gurii Humorului pentru ca deja ați ajuns la jumătatea traseului.

Ziua 2

În imediata apropiere a Humorului se afla Mănăstirea Voronet si Mănăstirea Humorului, dar nu veți putea vizita prea mult pentru că vă așteaptă o zi plină. O scurta încălzire până la Pojorâta pentru că de aici se intra pe Transrarău. Aici sunt două șosele într-una: segmentul de pe versantul nordic este de curând modernizat. Sunt benzi largi de 3,5m, parapeți, serpentine cu supralărgiri și câteva linii drepte unde se pot face depășiri. Partea de sud este opusul: drum foarte îngust (aproximativ 4 m lățime) zone cu pante abrupte, si multe curbe cu vizibilitatea foarte redusa. Apoi intrăm pe Valea Bistriței unde dăm peste un drum care probabil nu a fost reparat niciodată de când a fost construit, pentru ca asfaltul este ciuruit. Efortul merită pentru că șoseaua ne scoate la Lacul Izvorul Muntelui apoi în Cheile Bicazului.

Dacă la Gheorgheni vi se pare ca munții s-au terminat, nu va relaxați, urmează o noua trecătoare: Pasul Bucin cu ai săi 1280 m altitudine. Ziua de termina ceva mai relaxant cu dealurile dintre Praid și Sighișoara.