Anul 2021 s-a terminat și ca la orice final de sezon, stai în casă la căldură și îți faci planuri pentru sezonul următor sau își amintești aventurile din sezonul trecut. În 2021 am avut noroc să descoperim câteva trasee surprinzătoare, mai ales că unele dintre ele nici nu apăreau în totalitate pe hărți. Ne-a fost destul de greu să ne decidem la cele 5 de mai jos, am parcurs foarte multe drumuri frumoase, dar astea ne-au impresionat cel mai mult.
Locul 5: Luncavița – Greci
Urma să ajungem în zona Munților Măcin și mă tot uitam pe hartă și pe satelit să găsesc o rută offroad. Problema e că aproape toată zona este arie protejată. În final am descoperit un drum care trece pintre două rezervații. Pleacă din Luncavița, traverseză niște câmpuri apoi urcă până lângă vârful Îmbulzita la 291m și în final coboară în Greci. Pe alocuri drumul se pierdea în iarbă sau părea că se înfundă în vreo stână, așa că am satisfacția a fost mare când am reușit să ajungem la capătul traseului propus. Un alt lucru foarte spectaculos este punctul de belvedere da lângă vârful Îmbulzita de unde se poate vedea totul de jur împrejur. Poți vedea și Dunărea de undeva din zona Insulei Calia până după Isaccea.
Locul 4: Ineu – Valea Întunecoasă
Acest drum avea șanse să fie mai sus în top dar din păcate l-am parcurs într-o zi mohorâtă și în partea de sus a traseului era ceață. Probabil că ne vom întoarce să-l mai facem odată pentru că merită. Drumul e spectaculos din mai multe motive. În primul rând ai satisfacția că traversezi munții. Apoi ai parte de multe feluri de teren: la început se merge pe câmp, apoi câteva dealuri domoale. Urmează un urcuș mai susținut și apoi zona alpină de unde se pot admira munții de jur împrejur. Drumul urcă la peste 1300m altitudine și are câteva porțiuni ceva mai dificile.
Locul 3: Valea Boroș – Motorsirulo
Zona montană din județul Harghita și Covasna este destul de accesibilă pentru că munții nu sunt foarte înalți. Așa că există foarte multe drumuri care traversează munții sau accesează stâni, cabane, etc. Cele mai spectaculos este drumul care merge pe culmile munților Ciucului la altitudini între 1200 si 1400m. Acest traseu a fost ales și pentru ruta TET Romania și din acest motiv sunt șanse mari să vă întâlniți cu alte grupuri de motocicliști. Segmentul parcurs de noi în 2021, cel între Valea Boroș și Motorsirulo, are o dificultate medie mai ales pe ploaie. Sunt zone cu multe denivelări, zone cu iarbă și noroi și o porțiune în pantă cu multă pietriș.
Locul 2: Săliște – Jina
Munții Cindrel situați în Sud-Vestul orașului Sibiu, sunt cunoscuți mai ales pentru stațiune de schi Păltiniș. Nouă ne-au plăcut pentru că sunt plini de trasee spectaculoase pentru offroad și peisaje pe măsură. Unul dintre aceste drumuri este cel de la Săliște până la Jina, dar nu cel pe asfalt. Vorbim despre cel care ocolește pe la Cabana Crinț și apoi merge pe creastă pe lângă vârful Guga Mare (1388m altitudine) până în satul Jina de unde se poate intra pe Transalpina. Ce ne-a plăcut la acest drum, e faptul că pe aproape toată lungimea traseului ai parte de peisaje incredibile în toate direcțiille, punctul culminant fiind belvederea de pe vârful Guga Mare.
Locul 1: Șureanu – Petrila
Acest drum are de toate! Dacă îl parcurgi de la Nord la Sud, pleci de la 1800m altitudine, pe un drum foarte îngust ce urmărește curba de nivel. Apoi traversezi o zonă de pășune alpină unde peisajul se deschide către Munții Parâng și în vale se poate vedea Petrila și Petroșani. Urmeză o coborâre mai abruptă printr-o pădure de conifere, apoi iar o zonă deschisă, apoi o pădure de foioase, și în final traversăm poienile de la marginea satului Cimpa. Nouă ni s-a părut că acest drum rivalizează cu Strategica din punct de vedere al peisajelor și al configurației traseului. Avantajul este că drumul din muții Șureanu este orientat spre Sud astfel încât devine practicabil cu câteva săptămâni mai repede decât Strategica pentru că zăpada se topește mai repede.