De la alegerea bagajelor până la alegerea partenerilor de călătorie
Cei mai mulți dintre noi visează la o călătorie lungă pe 2 roți, undeva departe, într-un loc cu peisaje spectaculoase și drumuri virajate, doar că de cele mai multe ori se opresc doar la faza de vis sau planificare, temându-se de eventualele probleme pe care le-ar putea avea pe drum. Exact așa gândeam și eu până în ziua în care mi-am luat inima-n dinți și am zis că trebuie să încerc. Am planificat cat mai în detaliu și am descoperit că lucrurile nu sunt așa de complicate precum par. Așa că în următorii ani am făcut mai multe ture de peste 5000km, am traversat Europa de câteva ori, ajungând să fac o călătorie de peste 10.000Km pe o Honda Hornet în câteva săptămâni.
În continuare vă vom împărtăși ce am învățat din aceste experiențe:
Nu-ți face un traseu foarte strict.
Cel mai bine e să-ți stabilești niște puncte de interes pe care vrei neapărat să le atingi iar în rest să fii flexibil. De multe ori vei descoperi la fața locului că există rute mai bune sau mai pitorești pe care poți să le urmezi. Sau din contra, vei vedea ca unele locuri nu sunt atât de interesante pe cat te-ai fi așteptat și te vei trezi ca ai timp în plus pentru a merge și pe alte trasee.
Ia-ți doar bagajul strict necesar.
Dacă nu ai mai mers în călătorii lungi cu motorul vei avea tendința sa îți iei foarte multe bagaje pentru orice eventualitate. Te vei gândi să-ți iei și un cort sa îl ai în eventualitatea în care nu găsești cazare sau să-ți iei cat mai multe scule că poate ți se strica ceva la motor. În realitate vei descoperi că dacă nu pleci undeva în pustietate, de fapt vei avea nevoie doar de câteva lucruri. Dacă nu ești genul care sa stea cu cortul, vei vedea ca probabil vei sta la cort una-doua nopți, în rest vei prefera confortul unui pat, mai ales ca după o zi obositoare de mers pe motor nu vei mai avea chef să mai stai sa întinzi cortul sau mai ales dacă te-a plouat și ești ud, gîndul de a sta în cort, în frig, nu va mai fii deloc atrăgător. Apoi șansele sa ți se strice motocicleta și poți tu sa o repari cu sculele din bagaj sunt destul de mici, așa că mai bine ia-ți doar un kit de pana și tot ce-ți trebuie pentru uns lanțul și cam atât. Nu vei fi în mijlocul desertului deci vei putea apela la un service din zona.
O altă greșeală e aceea de a lua multe haine de schimb și mai ales haine groase. Gândește-te că de fapt hainele groase le ai pe tine, adică echipamentul de motor, și vei sta cu ele oricum toată ziua deci nu va mai fi nevoie de altele. În plus e, mult mai comod sa ai bagaje puține pentru ca nu mai pierzi timp în fiecare zi cu împachetat și despachetat.
Ia-ți o rezerva de timp.
Atunci când îți planifici o tură mai lungă, e bine să-ți mai lași și timp pentru niște cauze neprevăzute. De exemplu noi, în drum spre Nordkapp, aveam rezervare la feribotul dintre Tallinn și aveam nevoie de 3 zile pentru a ajunge acolo. Am decis sa plecăm cu o zi mai devreme și bine am făcut pentru ca la granița dintre Ucraina și Polonia am dat peste o greva și granița a fost închisă timp de o zi, așa ca ziua în plus a fost foarte utilă cat sa nu ne dea toate planurile peste cap și sa ajungem în timp util la feribot. E bine sa ai timp de rezervă și în multe alte situații, poate îți place un loc și vrei sa mai stai puțin acolo sau poate vrei sa schimbi puțin traseul, e bine mai ales pentru psihic, vei fii mult mai relaxat și dacă nu vei folosi timpul de rezerva pe traseu, atunci când ajungi acasă după o călătorie foarte lungă, e așa de bine sa mai ai o zi-două libere pentru relaxare..
Alege cu grija partenerii de drum
E foarte frumos sa mergi în gașcă cu motoarele, sa ai cu cine sa împărtășești experiențele de călătorie, sa stai seara la o bere după o zi obositoare pe drum. Dar pentru a avea o experienta reușita în călătoria ta, este important sa te cunoști bine cu cei cu care pleci, sa fii mers cu ei în ture mai scurte, sa vedeți dacă sunteți compatibili. Sunt unii motocicliști care nu pot sa meargă în același ritm cu tine, vor sa se oprească mult mai des sau nu opresc deloc. Unii merg foarte sportiv alții foarte lent. Sau mai pot fi probleme dacă nu aveți același buget pentru cazare și mâncare pentru ca atunci nu va veți înțelege când va trebui sa decideți unde sa opriți să mâncați sau unde sa va cazați. Dacă nu sunteți pe aceeași lungime de undă, veți descoperi ca nu mai e nicio plăcere sa mergi în grup și sunt șanse mari sa apară discuții neplăcute care va pot strica toată excursia.
Păstrează-ți o rezerva de bani
Oricât de bine ți-ai planifica excursia, întotdeauna apar lucruri neprevăzute pe drum: o amendă, o defecțiune la motor, un cadou pentru cineva de acasă, orice. Și decât sa stai stresat și să-ți drămuiești fiecare bănuț să-ți ajungă pentru restul excursiei, mai bine sa iți rezervi de la început o suma pentru astfel de evenimente neprevăzute. Iar dacă ai norocul sa nu ii cheltuiești pe drum, la întoarcere vor fi tocmai buni pentru că toată lumea știe ca după o vacanță mai lungă de obicei cam ramai fără bani.
Nu rezerva nicio cazare
O rezervare pentru cazare înseamnă de multe ori un avans plătit și o condiționare pe parcursul excursiei. Și acest lucru se traduce într-un stres suplimentar, trebuie sa ajungi neapărat în acel loc pentru ca altfel vei pierde banii. Ce recomand, sau cel puțin așa am făcut eu și mi sa- părut excelent, este sa mergi în ritmul tău, sa te oprești unde ai chef și când ai chef și undeva pe la mijlocul zilei sau cu câteva ore înainte sa te oprești, sa te uiți pe un site de rezervări (Booking sau Airbnb) și să-ți rezervi ceva în locul în care te-ai decis sa te oprești în seara respectivă. Asta ca sa nu pierzi timpul sa cauți efectiv la fata locului. Dacă mergi cu cortul e puțin mai complicat pentru ca nu sunt camping-uri la tot pasul așa ca eu îmi marcam pe harta de la început toate camping-urile de pe traseu și din împrejurimi și mă opream la unul dintre ele în funcție de ce distanța parcurgeam în ziua respectivă.
Nu ezita sa pleci singur
Am auzit pe multă lume spunând ca nu ar pleca singuri într-o călătorie în niciun caz și mai ales într-o călătorie cu motorul. Că dacă pățești ceva, dacă se strica motocicleta, dacă nu știu ce.. Toate lucrurile astea se pot întâmplă oricum și dacă ești cu mai mulți prieteni. Așa gândeam și eu pana acum câțiva ani până în momentul în care m-am hotărât să plec de la București până la Paris și nu am găsit pe nimeni sa meargă cu mine, mă rog, nici nu m-am agitat prea tare sa găsesc pe cineva. În aceasta excursie, am descoperit ca este cel mai relaxant lucru pe care îl poți face: sa călătorești singur! Te oprești când vrei, mergi cum vrei, vizitezi ce vrei, stai cat vrei… este sentimentul de libertate deplina. Iar dacă chiar ti se face dor de socializare sunt acum atâtea metode de a comunica încât chiar nu mai e nicio problemă.
În concluzie, eu cred că dacă vrei sa ai parte de o călătorie reușită va trebui să-ți pregătești motocicleta cat mai bine, să-ți planifici tot ce se poate planifica de la început, să-ți iei toate măsurile de precauție și apoi când pleci la drum sa te relaxezi, sa lași totul în voia sorții și să te bucuri de fiecare moment fără sa te mai stresezi ca nu ai ajuns într-un anumit loc într-un anumit timp sau că trebuie sa te grăbești ca nu mai ai timp.. Trebuie sa fie totul organizat dar cu flexibilitate maximă.