Alegerea motocicletei și a echipamentului de protecție
Odată ce ți-ai luat carnetul pentru categoria A, te trezești în situația de a lua niște decizii fără sa ai nici cea mai mica experiența. Așa ca va trebui sa te bazezi pe recomandările unor motocicliști mai experimentați sau mai puțin experimentați. Noi după mai mult de 10 ani de mers cu motorul ne-am format o părere pe care o vom împărtăși cu cei care vor sa ne asculte. Trebuie sa tineti cont că noi suntem orientati catre călătorii lungi și adventure riding așa ca sfaturile vor fi puțin în direcția asta.
Alegerea motocicletei.
Nu voi vorbi despre putere, cuplu și capacitate cilindrica. E evident că trebuie sa începi cu ceva mai blând și pe măsură ce capeți experiență sa treci la ceva mai puternic. Sau dacă ești un om cumpătat și crezi ca poți sa o iei ușor cu o motocicleta mai “nervoasă”, poți sa te riști. Cred ca cea mai dificila parte când vine vorba de alegerea motocicletei este ce tip? pentru ca sunt multe feluri de motociclete fiecare specializata pe un anumit tip de mers: avem cruisere, de viteza, enduro, adventure, tourer, etc.
Problema e ca nu ai cum sa știi ce o să-ți placă până nu încerci. Sau, mă rog, ai o idee cam ce ti-ar plăcea dar ideea asta este formată din ce ai văzut până acum pe strada sau prin filme și e oarecum irelevant pentru că trebuie să încerci cu adevărat, sa calatoresti, sa mergi prin oraș, pentru a vedea dacă îți place sau nu. Am văzut ca sunt foarte mulți care imediat cum și-au luat carnetul vor o “vitezana” și asta pentru ca au văzut curse de motoGP sau le place cum arată motocicletele și li se pare cool. Dar ce te faci dacă îți place sa faci plimbări de câteva sute de kilometri? vei vedea ca e cea mai incomoda motocicleta pe care poți merge.
Si atunci cum sa faci sa te prinzi ce ți se potrivește? nu o să-ți dea nimeni câte o motocicleta din fiecare tip sa te dai cu ea câteva săptămâni până te prinzi dacă e pe stilul tău sau nu. Pentru ca mai ai o problema: dacă ești începător nici nu ai cum sa te prinzi repede de o motocicleta. La început te concentrezi pe mersul efectiv cu motocicleta: ești stresat de trafic, încă nu ți-au intrat în reflex toate comenzile motocicletei, e foarte greu să-ți mai dai seama și cum se comporta motocicleta.
Și atunci cred ca solutia e sa începi cu o motocicleta second-hand, nu foarte veche, pentru a o putea revinde dacă e cazul și pentru a te putea baza pe ea. Dacă îți iei una foarte veche, s-ar putea sa ai probleme cu ea și atunci se duce toată plăcerea de a merge cu motocicleta. Sunt din ce în ce mai multe firme care aduc motociclete second hand din afară cu relativ puțini kilometri sau mai poți merge la un dealer de motoare noi care are și motociclete rulate. Avantajul la varianta din urmă este că ai certitudinea că motocicleta este verificată și uneori primești și garanție la ea.
Alegerea echipamentului
Echipamentul de protectie este la fel de important, dacă nu mai important, decat alegerea motocicletei pentru ca este singurul care vă apără de vremea de afară și vă protejează în cazul unui accident. Oricat de ușor ar fi accidentul, sunt șanse destul de mari sa suferiti răni daca nu purtati echipament. Deci este foarte important sa incercati sa investiți într-un echipament complet și de cât mai bună calitate.
Casca.
Aceasta este singura piesa din echipamentul unui motociclist care este obligatorie și prin lege. Exista mai multe feluri de casti: full face, flip-up sau casti deschise. In funcție de modul în care veți merge pe motor, va puteți decide la unul dintre aceste tipuri. Eu personal prefer castile flip-up pentru ca oferă cel mai mare grad de izolare fonica datorită faptului ca sunt mai etanse în zona gatului si la viteze mici, prin oraș, se pot folosi și deschise. Se pot folosi și ochelarii de soare încorporați în cască pentru protecția ochilor. Castile full face oferă cel mai mare grad de protecție în cazul unui accident și mai au avantajul ca sunt și mult mai ușoare față de cele flip-up. Căștile deschise, nu le-aș recomanda motocicliștilor decât pentru drumuri scurte prin oraș, altfel la viteze mari sunt foarte gălăgioase și nici nu oferă prea multă protecție.
Din punct de vedere al bugetului, cele mai bune căști încep de pe la 350-400 Euro și în funcție de tip și de materialele din care e făcută pot ajunge spre 1000 Euro sau chiar mai multe mii de Euro. Puteți găsi căști ok și pe la 200-300 Euro, dar din păcate mai exista și căști foarte ieftine care sunt de o calitate extrem de scăzută. Unii motocicliști fiind atrași de aceste prețuri, le cumpără fără să-și dea seama că de fapt își pun viața în pericol.
Ce e foarte important de reținut în cazul căștilor este faptul că va trebui să o probați înainte neapărat. Chiar dacă vă luați măsurile și acestea se potrivesc perfect cu specificațiile căștii, în realitate trebuie să verifici dacă forma capului se potrivește cu forma căștii. Am auzit de mulți motocicliști care si-au comandat casca de pe net fără să probeze și au descoperit că nu li se potrivește casca.
Geacă, pantaloni cizme și mănuși
Aici nu voi intra în foarte multe detalii despre fiecare piese în parte. Ideea e că, ideal ar fi sa investiți în toate piesele de echipament. Știu că majoritatea atunci când merg prin oraș nu folosesc decâte geacă și mănuși mai ales din comoditate, dar acum puteți găsi o grămadă de variante de haine casual care au incluse și protecții și le purtați fără probleme și la muncă sau în activitățile zilnice.
Pentru drum lung este foarte important să aveți echipamentul potrivit pentru condițiile meteo pe care le veți întâlni. După mai mult de 10 ani în care am avut tot felul de echipamente și protecții am descoperit ca cel mai bine e să nu te zgarcesti la bani atunci când vine vorba de echipament. Și aici nu vorbesc neapărat vorba e protecția la impact, cât despre protecția la apă și la frig. Echipamentele scumpe nu sunt scumpe degeaba, sunt scumpre pentru că folosesc pe de o parte materiale de calitate iar pe de altă parte prețul acoperă și sutele de teste făcute pe componentele echipamentului.
Am aflat pe pielea mea că nu există echipament impermeabil ci, în funcție de calitate, durează mai mult sau mai puțin până va începe să intre apă, oricât de etanș se laudă producătorul că e costumul lor. Dar în cele mai multe cazuri, un echipament bun, te va apăra de orice ploaie normală prin care vei trece.
Când vine vorba de temperatură, există o serie de soluții care vă pot ajuta să mergeți și pe temperaturi scăzute sau chiar negative, dar și la temperaturi foarte ridicate. Există geci cu sistem de încălzire electric care se leagă la priza de bricheta sau exista veste care se îmbibă în apă și le porți vara pe sub echipament pentru a te răcori. Mai există costume cu tot felul de aerisiri sau cu mai multe straturi pe care să le poți pune sau scoate în funcție de condițiile meteo.
Ideea principală e că pe lângă protecția necesară pe care ti-o asigură un echipament bun, este foarte important să te simți confortabil în orice condiții atunci cânde mergi cu motorul. Alfel dispare toată plăcerea unei călătorii pe două roți.
Alegerea primelor drumuri cu motorul
Ok, ti-ai luat motor, ti-ai luat echipament, acum te poți bucura de mersul pe motocicleta. Totul e să o iei treptat. Ajută mult dacă ai mai mers prin traficul urban sau prin afara orașului cu mașina sau cu bicicleta pentru că ești obișnuit cu modul în care se circulă și vei știi la ce să te aștepți. Dacă nu, va trebui să o iei ușor. Va trebui să eviți să te hazardezi în manevre printre mașini, până ajungi să te obișnuiești cu toate comenzile motocicletei, sau până îți intră în reflex să te asiguri tot timpul în oglinzi sau stânga dreapta. Față de mersul cu mașina, ai două mari dezavantaje: ești mult mai puțin vizibil și evident ești mult mai expus în cazul unui accident. Și atunci trebuie să mergi extrem de precaut și atent. Sau cum zicea un prieten: să mergi ca și cand ești invizibil pentru restul participanților la trafic.
La drum lung, cel mai bine ar fi dacă aveți prieteni motocicliști și puteți să mergeți în grup. Ideea e ca acești prieteni să fie suficient de răbdători, să meargă unul în față și unul în spate și să meargă în ritmul vostru. Dacă nu au răbdare și merg mai repede, e mai bine să mergi singur. La drum lung la început sunt câteva trucuri care vă vor ajuta să mergeți mai în siguranță. De exemplu e bine să nu mergi chiar pe mijlocul benzii pentru că de obicei acolo sunt șanse mai mari să dai peste pete de ulei și aderența este mai scăzută decât pe lateralele benzii acolo unde merg roțile mașinilor. Un alt lucru, important de știut este că atunci când abordezi viraje să îți ții privirea către ieșirea din viraj, nu la câțiva metri în fața motocicletei pentru că altfel vei lua mai greu virajul.
Ca tip de drum aș începe cu drumuri secundare, mai puțin circulate, cu viraje mai largi. După ce începi să te simți mai stăpân pe tine poți încerci și o autostradă sau niște drumuri cu serpentine și pante accentuate la munte.
Sunt multe sfaturi pe care le veți primi ca începători, ideea e să nu le luați pe toate de bune. Trebuie să le treceți pe toate prin filtrul gândirii și să le aplicați pe cele care vi se potrivesc. Mersul pe motocicletă trebuie să fie distractiv și relaxant și la sfârșitul zilei să ajungi cu bine la destinație.
Așa ca alege-ți un drum, eventual de la noi de pe site, echipează-te și plecă la drum! Explore the open road to freedom!