Nordkapp, ziua 11

Primele fiorduri

Ce ciudat și totodată frumos e sa nu se facă noapte niciodată. Aseară pentru prima oara în viata am văzut „midnight sun” adică îmi bătea la propriu soarele în ochi pe la ora 1:30. Atmosfera e ireala… e zi dar totul pare încremenit pentru ca toată lumea doarme, nu e nicio mișcare și ai impresia ca ești într-un film SF apocaliptic în care toată populația planetei a dispărut și tu ești singurul supraviețuitor. Si ca sa te bucuri ca ai scăpat, bei o bere… 🙂
Azi nu e graba mare. Maine ne întâlnim cu niște prieteni in Lofoten si avem tot timpul sa ajungem. E din nou soare si senin si chiar e cald. Dupa aproape o saptamana, imi e cald cand stau la soare! Ne strângem din nou tot calabalâcul, ne curățăm si ne ungem lanțul si plecam pe la 12.00. Nici nu conteaza ora, am putea sa plecam la orice ora si sa mergem cat ne țin puterile pentru ca oricum nu ne prinde noaptea. Singura problema e ca o luam spre sud si la un moment dat tot o sa dam de noapte deci incercam totusi sa nu decalam programul prea mult.

camping lângă Alta

Prima parte a drumului e destul de lenta, traversam orasu Alta si e destul de aglomerat iar limitele de viteza sunt intre 30 si 50km/h. Dupa jumatate de ora, in sfarsit iesim din oras. Drumul urmareste linia tarmului si avem parte de privelisti superbe. Din cand in cand mai trecem printr-un tunel apoi iar peisaje cu munti si mare si tot asa. Peisajul e incredibil: peste tot in jur se vad munti stancosi, unii cu urme vagi de zapada, altii acoperiti de ghetari. E putin „enervant” uneori pentru ca trebuie sa ocolim mici fiorduri si pentru zeci de kilometri aproape ca ne invartim in acelasi loc.
La un moment dat dupa ce traversam capatul dinspre uscat al unei peninsule, coboram pe malul unui alt fiord si aici o parte din suprafata apei este acoperita de o patura compacata de ceata care urca usor si pe cele 2 maluri ale fiordului. Imaginea e ireala, mai ales cand soseaua traverseaza capatul acestui nor care s-a lipit de suprafata apei.

lângă Sørkjosen
langa Sørkjosen

Soseaua urmareste in mare malul apei dar din cand in cand mai urca la cateva zeci sau chair sute de metri altitudine pentru a trece in urmatorul fiord. Am vrea sa oprim din 10 in 10 kilometri sa mai admiram peisajul dar din pacate nu avem chair atata timp la dipozitie.
Ce  destul de deranjant la nord de cercul polar, este faptul ca soarele sta tot timpul destul de jos fata de orizont si din cauza asta, pe de-o parte mergem foarte mult cu soarele in ochi iar in momentul cand traversezi un loc umbrit, frigul iti cam intra in oase. Soarele asta care ne bate constant in ochi ne oboseste destul de tare… Asa suntem noi… acum 2 zile ne plangeam ca e frig si ca ploua, acum e prea mult soare si tot nu e bine! ce oameni!!

lângă Sørkjosen
langa Olderdalen

Dupa evenimentul cu roata, bugetul a devenit destul de strans asa ca icercam sa mancam doar in benzinarii si in supermarket-uri. Benzina parca s-a mai ieftinit putin fata de acum cateva luni cand faceam calculele de buget asa ca ar trebui sa fie ok.
Dupa vreo 350km de mers cu soarele in ochi, oboseala pune stapanire pe noi! Am vrea sa mancam ceva cald si sa gasim un loc bun de campare. Ne decidem sa ne oprim undeva pe langa Setermoen la vreo 80 km de Narvik. In seara asta vom gati paste! Ne-am cumparat tot ce ne trebuie pentru niste carbonara, daca gasim si un camoing cu bucatarie, totul ar fi perfect. Si iata ca in primul camping in care oprim toul e ok. Desi gazdele sunt o famile de coreeni cu care nu prea ne intelegem, pana la urma se pare ca au tot ce aveam nevoie.

lângă Olderdalen
Birtavarre

Maine mai avem 100 km si ajungem în Lofoten. Aici ne vom petrece cateva zile cu un grup de prieteni. După 11 zile de mers in medie vreo 450km/zi in sfârșit vom avea parte de o pauza. Practic aici ajungem la jumătatea acestei călătorii. In Lofoten vom ajunge la 5000km parcurși.