Review Honda CMX500Rebel

Ideală într-un oraș aglomerat, fun pe drumurile virajate

Prin 2007 când urma sa dau examenul de categoria A și să-mi iau prima motocicletă, toți cunoscuții îmi spuneau sa nu-mi iau motor mai mare de 500-600cc. Asa că am început sa ma uit la variantele disponibile în România la acea vreme și nu erau decât câteva. Printre ele Suzuki Marauder, Honda Rebel sau Yamaha Virago. Ce mă deranja la toate modelele astea era designul: toate arătau ca un cruiser anemic. Adică genul ala de design specific cruiserelor în care rezervorul e un obiect separat, motorul alt obiect separat, la fel și aripile, farul, șaua și toate sunt legate de un cadru și așezate pe 2 roti. Un cruiser mare arata bine compus in felul ăsta, dar la cruiserele astea micuțe de 250 sau de 500cc mi se părea ca nu sunt tocmai ce trebuie.

Noul Honda CMX500 Rebel, sau pe scurt Honda Rebel mi se pare ca e cu totul altceva. In 2017, cei de la Honda au schimbat radical designul, practic a redesenat motocicleta de la zero și rezultatul este lăudabil. Acum are un design cu linii fluente, are un aspect compact și arată mult mai contemporan.

Acest model, conform producătorului, se adresează tinerilor și mai ales celor cu carnet categoria A2. Motorul are o capacitate de 471cc și dezvoltă o putere maxima de 47cp la 8500rpm, ceea ce o face o motocicletă docila și blândă pentru începători. De asemenea prețul de 6300 Euro cu tot cu TVA o face atractivă nu numai pentru începători ci și pentru cei care au nevoie de un mijloc de locomoție rapid și economic prin oraș.

Asa cum spuneam și mai sus, designul noului Rebel mi se pare destul de reușit, mai ales că aduce puțin cu Harley Davidson 833 care după părerea mea este unul dintre cele mai reușite cruisere de mici dimensiuni de pe piață, deci e de bine. Motocicleta este complet neagră în afară de rezervor care vine în trei culori disponibile pentru 2019 și anume Matte Gray Metallic, Matte Fresco Brown, Candy Orange adică un gri mat, un fel de culoarea untului și un portocaliu. Mi-a plăcut ca motocicleta are câteva detalii interesante care o fac să iasă în evidență: anvelopele de dimensiuni mari și mai ales cea de pe față care are aproape aceiași dimensiune cu cea de pe spate, cheia de contact amplasată pe partea laterala a motocicletei sau faptul ca toată partea de motor, cadrul și evacuarea sunt vopsite negru mat. Au mai scăpat câteva elemente argintii sau cromate dar nu deranjează foarte tare.

Un alt detaliu interesant la Rebel este bordul care a fost conceput sub forma unui cadran cilindric cu aspect retro dar în care au adaptat un ecran LCD monocrom. Informațiile disponibile pe acest afișaj se limitează la viteză, indicator nivel benzină, ora și indicatoare privind numărul de kilometri parcurși. Nu există nici turometru și nici indicator de treaptă de viteze.

Va trebui să fiți atenți atunci când alimentați pentru ca gura rezervorului este foarte mică și veți stropi cu benzină peste tot dacă nu turnați încet. De asemenea va trebui să fiți atenți la început până vă obișnuiți cu poziția contactului pe lateral stânga, pentru că veți uita destul de des cheia în contact.

Motocicleta este micuță dar nu e deranjant decât dacă ai peste 1,80m înălțime. Poziția pe șa este destul de cool, pentru că stai destul de jos și cu mâinile întinse în față ca pe un bobber. Șaua este destul de rigida și asta o veți simți la drum lung. Partea bună este înălțimea destul de mică la care este amplasată șaua pentru ca astfel Honda Rebel poate fi folosită fără probleme și de motocicliștii mai scunzi, chiar și la 1.60m înălțime vei putea să pui talpa complet pe asfalt.

Am testat motocicleta pentru aproape o săptămâna, timp in care am mers zilnic prin București și o zi până la munte, mai precis am dat o fugă până la cabana Voina în apropiere de Câmpulung Muscel. În continuare vă voi povesti pe rând cum mi s-a părut în fiecare mediu de testare.

DCIM100MEDIADJI_0102.JPG

In oraș Rebel-ul este perfect pentru traficul aglomerat pentru că este foarte micuț și îngust și astfel te poți strecura rapid printre mașinile oprite la semafor. Motorul nu este deloc nervos, ba chiar aș zice că este chiar blând și este suficient de elastic cât să îți ierte erorile de schimbare a vitezei atunci când ești într-o treaptă prea înaltă față de viteza cu care mergi, astfel încât motocicleta este ideală pentru începători. Va trebui să fiți atenți pentru că mi s-a părut că șoferii nu prea mă observă din cauza poziției destul de joase pe motocicletă. Un alt avantaj pe care îl vor avea începătorii este faptul ca șaua fiind foarte jos, le va da încredere atunci când vor face manevre la viteze mici printre mașini.

La drum lung situația se schimbă pentru că motocicleta nu a fost concepută pentru așa ceva. În primul rând poziția de mers este destul de incomodă sau cel puțin mie așa mi s-a părut. Nu există niciun fel de protecție la vânt și după maxim 40-50 minute veți vrea să opriți să faceți o pauză să va dezmorțiți. De asemena șaua destul de rigidă și suspensiile tari vă vor face să regretați dacă nimeriți pe un drum mai denivelat pentru că veți resimții chiar și cel mai mic defect din suprafața drumului. Viteza maximă de croazieră este undeva pe le 110 – 120km/h așa că nici pe autostradă nu va fi tocmai plăcut.

Pe drumurile virajate de la munte, Honda Rebel este foarte fun pentru că este suficient de agilă ca să te poți lăsa pe curbe și faptul că nu ai nici-un fel de protecție la vânt accentuează senzațiile pe care le veți avea atunci când abordați virajele strânse.

Motocicleta este destul de economică din mai multe motive: este relativ ieftină la achiziționare (6300 Euro cu tot cu TVA) și are un consum redus de combustibil, undeva în jur de 5l/100km în oraș și 3,5l/100km în afara orașului. Datorită capacității mici a motorului, nici taxele, asigurările și impozitele nu vor fi mari, în consecință Honda Rebel este un model atractiv din punct de vedere al costurilor de întreținere.

Honda oferă destul de multe accesorii pentru un model din gama entry level. Puteți să optați pentru șa de pasager cu spătar și cu scărițe, există un mic parbriz care se poate adăuga, poți să-i pui genți laterale sau priză de brichetă. În afară de accesoriile Honda, acest model beneficiază de o grămadă de alte accesorii ce pot fi adăugate dacă doriți să o customizați și e suficientă o căutare pe google ca să descoperiți variantele infinite de personalizarea motocicletei.

In concluzie, Honda CMX500 Rebel este o motocicletă cu un design cool, demnă de luat în seamă de începători dar nu numai. Este un motor foarte bun pentru traficul aglomerat din oraș sau pentru motocicliștii mai mici de înălțime dar și pentru cei pasionați de motociclete customizabile. Nu în ultimul rând să nu uităm că este și un model la care costurile de exploatare sunt relativ mici față de alte modele.

SPECIFICATII COMPLETE:

PRET 6.290 €

MOTOR SI PERFORMANTE

Tip Motor DOHC 2 cilindri paralel

Capacitiate cilindrica 471

Putere (CP / RPM) 47/8.500

Cuplu motor (Nm / RPM) 43/6.000

Consum carburant (Litru/100Km ) 3.7l/100

Capacitate rezervor ulei (litri) 3.2

Aprindere Electronica

Sistem alimentare PGM-FI

TRANSMISIE

Ambreiaj Multi-disc, umed

Tip transmisie Lant

Cutie viteze Manuala in 6 trepte

Sistem de control al cuplului Honda (HSTC)2

SASIU

Tip sasiu Otel

DIMENSIUNI SI MASE

Greutate la gol 190Kg

Capacitate rezervor 11.2 L

Lungime x Latime x Inaltime (mm) 2,190 x 820 x 1,090

Ampatament (mm) 1488

Inaltime sa (mm) 690

Garda la sol (mm) 135

ROTI SUSPENSIE SI FRANA

Tip sistem ABS Dual channel

Frana fata Disc 264 mm, hidraulic, etrier cu 2 pistoane

Frana spate Disc, etrier cu un piston

Jante fata 16M/C x MT3.00

Jante spate 16M/C x MT3.00

Anvelope fata 130/90-16M/C 67H

Anvelope spate 150/80-16M/C 71H

Suspensie fata Furca telescopica, 41 mm

Suspensie spate Amortizoare duale

INSTRUMENTE SI ELECTRONICE

Instrumente TFT LCD