Review Honda NC750XD

O motocicleta care își face treaba în orice situație

Seria NC X de la Honda a aparut pentru prima oara in 2012 si a fost conceputa pentru drumurile zilnice prin oras dar si pentru iesiri mai lungi in weekend si chiar iesiri pe drumuri neasfaltate. In 2018 motorul a fost marit de la 700cc pana la 750cc sau mai preci de la 670cc pana la 745cc, aceasta modificare aducand si o marire a puterii si cuplului pana la 55cp si 68Nm. Exista 2 variante pentru Honda NC750x: varianta cu transmisie manuala si varianta cu transmisie automata, adica cea cu DCT – Dual Clutch Trasmition

Designul lui Honda NC750X a fost inedit la momentul lansarii din 2012 pentru ca era o combinație intre un model adventure cu acea aripa frontala si cu toata partea din față mai ridicată, cu un model de oraș semi-carenat. De atunci, cei de la Honda s-au rezumat doar la câteva face lift-uri, umblând puțin pe la forma carenelor laterale, la evacuare și la forma farului.

Ce e foarte interesant și deopotriva foarte util la acest model, este compartimentul de depozitare amplasat deasupra motorului, în locul în care în mod uzual toate motocicletele ar avea rezervorul de combustibil. Acest compartiment este suficient de mare cât să încapă o cască full-face, dar atenție că nu orice model încape acolo. Am testat cu un Schuberth C3 și încape. Schuberth E1 nu intră din cauza cozorocului iar o cască BMW System 7, marimea XXL de asemenea nu va încăpea acolo.

La NC750X, rezervorul este situat sub șaua pasagerului și combinat cu faptul ca motorul cu 2 cilindrii în linie este așezat culcat și destul de jos, rezulta o motocicleta cu centrul de greutate foarte jos. Acest lucru îl veți simți încă de la primii kilometri parcurși cu motocicleta pentru ca deși are 220Kg la plin, pare ca mergeți pe un scuter, atât de ușor se înclină și se manevrează la curbe strânse.

Poziția pe motor este foarte comodă pentru că stai ca pe un tourer, cu spatele drept si cu mâinile ceva mai sus față de o motocicletă de oraș. Șaua, deși la prima vedere pare destul de tare, am descoperit ca este foarte ergonomică și îți permite să mergi fără probleme la drumuri destul de lungi.

Noi am avut modelul ăsta la teste timp de aproape o săptămână, timp în care ne-am dat cu ea prin București și am făcut o tură de aproximativ 500km până la munte și înapoi. Am mers pe autostradă apoi pe DN1 până la Predeal, apoi Râșnov, Brașov, Poiana Brașov și înapoi pe DN1 până în București.

Cum a fost?… Păi în primul rând primii kilometri când pleci cu NC750X sunt ciudați până te obișnuiești cu transmisia automată. Va fi foarte ciudat pentru ca vei da în gol și cu mâna stângă și cu piciorul stâng încercând să găsești ambreiajul și pedala de schimbat vitezele. Va trebui să fiți atenți să vă controlați gesturile pe care le făceați din reflex pe o motocicletă cu transmisie manuală. De exemplu eu obișnuiesc uneori să mai turez motorul pe loc pentru a mă face auzit de șoferii care stau la stop în speranța că îmi vor face loc. În niciun caz să nu faceți asta pe NC pentru că probabil veți fi în modul drive și motocicleta va pleca brusc de sub tine. Partea bună e că după doar câțiva kilometri vă obișnuiți cu cutia automată și  începe distracția! Honda NC750XD, chiar e o motocicletă distractivă. Adică eu după ce m-am acomodat puțin cu comenzile, începusem să zâmbesc singur în cască. Nu te mai enervezi că traficul e aglomerat, că se merge bară la bară, pentru că dacă ești pe NC, chiar nu ai nicio problemă; te strecori, faci slalom… orice manevră e suficient de facilă astfel încât să ajungi rapid unde ai treabă.

Cutia de viteze, by default, când “bagi în viteză” adică când dai pe “drive” vei fi pe modul normal de condus. Dacă mai apeși odată lung pe butonul “drive” vei intra pe modul sport care are 3 trepte de intensitate. In cel mai sportiv mod, cutia de viteze va schimba undeva pe la 6000rpm. Ideea e că în trafic aglomerat e foarte comod să mergi in modul “drive” normal pentru că va fi foarte comod: motocicleta nu accelerează brusc și nu te smucește si este si economica. Problema e că atunci când accelerezi și treci de 60-70Km/h, apoi încetinești, motocicleta tinde să rămână într-o treaptă superioară de viteză și dacă vei avea nevoie să accelerezi brusc, motorul va fi sub-turat și va dura puțin până vei reuși să demarezi. Așa că dacă vrei să eviți acest lucru, va trebui fie să te ajuți cu padelele de schimbat viteze manual de pe ghidon, fie să o treci pe unul din modurile sport.

Ce mai are motocicleta asta și de multe ori va fi util în oraș, este sistemul de control al tracțiunii care are 2 trepte de intensitate sau poate fi complet dezactivat, și atunci când dai peste un capac de canal sau o lini de tramvai udă, te va ajuta să nu derapezi necontrolat.

Pe autostrada, faptul ca are acel parbriz și poziția comodă în șa, ajută destul de mult, astfel încât poți merge fără probleme constant cu 130Km/h fără să obosești. De exemplu nu am avut nicio problemă să merg din București până la Câmpina, pe A3, fără oprire. De asemenea, faptul că nu e nevoie să-ți folosești mâna și piciorul stâng, îți permite să te relaxezi mult mai mult decât pe o motocicletă cu cutie manuală.

Odată ajuns la munte, NC-ul se simte din nou în largul lui. Plăcerea pe viraje e garantată din doua motive: centrul de greutate situat spre partea de jos a motocicletei te ajută să te lași pe viraje foarte ușor, face ca motocicleta să pară foarte ușoară, iar faptul că ai scăpat de grija schimbării vitezelor și de grija găsirii treptei de viteză ideală la ieșirea din viraj te face să te bucuri la maxim de plăcerea pilotajului. Aveți la dispoziție una dintre cele 4 setări ale cutiei automate astfel încât să vă alegeți varianta potrivită stilului propriu de condus și dacă tot nu sunteți mulțumiți se poate schimba treapta de viteză din butoanele de pe ghidon.

Cei de la Honda prezintă acestă motocicletă ca pe un model adventure. Noi am testat-o destul de puțin offroad, modelul luat de noi la test fiind încălțat cu anvelope de stradă. Pe drumuri forestiere se poate merge fără probleme dar dacă vreți să încercați drumuri ceva mai dificile, va fi nevoie să-i puneți niște înălțătoare de ghidon și niște scărițe mai late pentru a putea merge și în picioare.

Ce m-a surprins la motocicleta după o zi pe toate felurile de drum, a fost consumul foarte redus. Prin oraș și pe autostradă consumă cam 4,5l la 100Km iar în afara orașului poți sa ajungi și pe la 3,5l la 100Km ceea ce îți dă o autonomie de 300Km până să intri pe rezervă.

Pe acest mode Honda oferă câteva accesorii care transformă motocicleta într-un tourer mai comod pentru călătorii mai lungi. Poți să-i adaugi protecții de mâini, crash bar, proiectoare dar și genți laterale și top-case.

Dacă atunci când am luat-o la teste, recunosc că nu mă așteptam la mare lucru de la motocicleta asta, pot să spun ca după cele 5 zile cât am avut-o la test, am fost impresionat! Honda NC750XD este o motocicletă bună la toate: e perfectă pentru drumurile zilnice prin oraș, e comodă la drumuri lungi, e agilă pe drumurile virajate de munte, poate fi o variantă bună și pentru începători, mai ales varianta cu cutie automată, e bună și pentru soft enduro, e economică… și nici nu este foarte scumpă. Poate fi o alternativă la o motocicletă adventure mare mai ales că este la mai puțin de jumătate de preț.

Ce aș putea sa reproșez acestui model, este poate sunetul motorului și designul, care sunt lipsite de personalitate, adică fac ca această motocicletă să nu iasă în evidentă și din această cauza probabil că mulți clienți nu o vor remarca, dar va zic că fac o greșeală, pentru că NC700XD, chiar e un model reușit,demn de luat în calcul atunci când vă căutați o nouă motocicletă.

SPECIFICAȚII ȘI MOTORIZĂRI     NC 750 X        NC 750 X- DCT

PREȚ:          7.490 €           8.490 €

MOTOR SI PERFORMANTE

Tip Motor SOHC-2 cilindri (linie), 4 timpi, 8 supape    SOHC-2 cilindri (linie), 4 timpi, 8 supape
Capacitate cilindrica 745 745
Putere (CP / RPM) 55 / 6.250 55 / 6.250
Cuplu motor (Nm / RPM) 68 / 4.750 68 /4.750
Consum carburant (Km / Litru)                           28.6 28.6
Capacitate rezervor ulei (litri) 3.7 3.7
Aprindere Gestionat Electronic Gestionat Electronic
Sistem alimentare PGM-FI-Injectie Electronica PGM-FI-Injectie Electronica

TRANSMISIE

Ambreiaj Umed, multi disc               Hidraulic, dual clutch
Tip transmisie Mecanica DCT
Cutie viteze 6 trepte, manuala 6 trepte, DCT
Sistem de control al cuplului Honda (HSTC)2 

SASIU

Tip sasiu                   Diamant, otel       Diamant, otel 

DIMENSIUNI SI MASE

Greutate la gol
Greutate la plin 220 220
Capacitate rezervor 14.1 14.1
Lungime x Latime x Inaltime (mm)                    2,230 x 845 x 1,350                                  2.230x845x1.350
Ampatament (mm) 1535 1.535
Inaltime sa (mm) 830 830
Garda la sol (mm) 165 165

ROTI SUSPENSIE SI FRANA

Tip sistem ABS                          ABS cu 2 circuite ABS cu 2 circuite
Frana fata Disc 320 mm, hidraulic etrier cu 2 pistoane, ( ABS _ Disc 320 mm, hidraulic etrier cu 2 pistoane, ( ABS _
Frana spate Disc 240 mm, hidraulic, etrier cu mono-piston, ( ABS ) Disc 240 mm, hidraulic, etrier cu mono-piston, ( ABS )
Jante fata Aluminiu 17M/C x MT3.50 Aluminiu 17M/C x MT3.50
Jante spate Aluminiu 17M/C x MT4.50 Aluminiu 17M/C x MT4.50
Anvelope fata 120/70-ZR17M/C (58 W) 120/70-ZR17M/C (58 W)
Anvelope spate 160/60-ZR17M/C (69 W) 160/60-ZR17M/C (69 W)
Suspensie fata Furca telescopica, cursa 41 mm Furca telescopica, cursa 41 mm
Suspensie spate Amortizor monoshoc si brat Pro-link Amortizor monoshoc si brat Pro-link

INSTRUMENTE SI ELECTRONICE

Instrumente
Far LED LED
Stopuri LED LED
Semnalizatoare                         
Baterie 12V-11.2AH 12V/11.2AH
Securitate HISS HISS