Review BMW R18

Un boxer cu multă personalitate

Acum vreo doi ani, am dat peste niște poze cu noul concept de cruiser lansat de BMW. Arăta foarte bine și știu că m-am gândit că probabil va rămâne la stadiul de concept ca multe altele. Și asta mai ales că BMW nu prea face cruisere.

Apoi anul acesta în primăvară, în plină pandemie îmi vine newsletter că BMW va face lansare online pentru R18 First Edition. Iată că cei de la BMW s-au ținut de treabă și au transformat conceptul în realitate. Și realitatea nu era departe de concept. 

În România, motocicleta a ajuns în câteva săptămâni după lansare dar doar un model de test. Primele motociclete vândute au ajuns abia în August. 

Noi am reușit să o luăm la test în Noiembrie, când deja vremea nu prea mai permitea ture lungi cu motocicleta. Așa că ne-am mulțumit să ne plimbăm prin București și prin împrejurimi.

 

Review video:

Primul lucru care te frapează la R18 este motorul. Un boxer de 1800cc! E prima oară când un producător de motociclete produce o motocicletă de serie cu un motor boxer așa de mare. Și ce e de lăudat este faptul că au reușit să-l facă să arate extrem de simplu ca design și foarte frumos. Mie mi se pare că motorul seamănă cu botul unui avion de vânătoare din al doilea război mondial. 

Apoi începi și descoperi tot felul de detalii care mai de care mai frumoase. De departe cel mai spectaculos element, după motor este axul cardan care la R18 este complet expus și realizat din inox. Practic în mers îl vezi cum se învârte chiar lângă piciorul tău.

Mai sunt tot felul de elemente de design atent studiate: puntea spate care a fost desenată ca să pară că este fixă, scrisul “ Berlin Built” care se poate observa pe rezervoarele de lichid de frână și pe bord, rezervorul și aripa spate cu cele 2 linii subțiri albe desenate manual, țeava de eșapament cu forma specială de coadă de pește, capacul de rezervor, etrierii de frână… ce să mai, totul pe motocicleta asta este conceput special pentru acest model. Aproape tot pentru că mai sunt câteva elemente care fac notă discordantă: butoanele de pe ghidon care sunt cele obișnuite din plastic ce se găsesc pe majoritatea modelelor și masca radiatorului de ulei care e realizată tot din plastic și arată cam “ieftin”. 

În rest, din punct de vedere design, nu ai ce să reproșezi acestei motociclete. Și mai ales că dacă nu-ți place ceva poți oricând să o customizezi. R18 a fost gândit să poată fii customizat foarte ușor. Majoritatea elementelor sunt prinse cu șuruburi astfel încât să poată fii demontate și înlocuite ușor. Până și logo-ul Bmw de pe rezervor este fixat cu 2 șuruburi și găsești în lista de accesorii mai multe variante pentru a-l înlocui.

Cred că este cea mai lungă listă de accesorii pe care o oferă un producător pentru un model de motocicletă. Se pot face chiar și schimbări mai radicale, tot cu elemente de la Bmw. Poți să-i dai jos toată partea din spate și să-i pui o șa mică și să o transformi în bobber. Sau poți să-i pui ghidon tip  apehanger sau beachbar și parbriz cu proiectoare. Posibilitățile sunt infinite. Și sunt sigur că pe lângă accesoriile Bmw vor apărea mult mai multe, mai ales că o parte din elementele de pe motocicletă sunt făcute în colaborare cu alți producători.

După ce treci de admirația pentru designul motocicletei, următoarea surpriză va fi în momentul când vei porni motorul. Asta pentru că motorul este boxer și când dai la cheie vei simți cum motocicleta primește un șoc de parcă cineva ti-a dat un brânci din dreapta. Mișcarea această transversală se resimte la orice accelerare mai bruscă a motorului chiar și în mers. Înțeleg că acest lucru a fost lăsat așa în mod voit de către proiectantul Bmw. De altfel la alte modele cu motor boxer, acest efect nu se simte. Nouă ne-a plăcut senzația și profităm de orice ocazie să mai dăm gaz pentru a simți cum vibrează motorul sub noi.

Motorul sună foarte bine, nu foarte puternic, dar e plăcut. Oricum sună de departe mult mai bine decât orice alt model boxer de la Bmw. 

Motocicleta deși destul de grea, se simte foarte ok în mers. Centrul de greutate este foarte jos și odată ce te-ai pus în mișcare, nu mai simți deloc că ai sub tine 345 Kg. Se înclină foarte ușor pe viraje și dacă nu ești atent vei da foarte ușor cu scărițele de asfalt, mai ales că acestea sunt montate destul de jos.

Poziția de mers este ok, mie mi s-a părut foarte comodă. Poate vor fi cârcotași care sunt pasionați de cruisere și vor spune că nu pot să-și monteze scărițe suplimentare astfel încât să poată sta cu picioarele întinse din cauza motorului boxer. Eu mi-am întins picioarele pe cilindrii și poziția este foarte comodă. Problema e că pentru a face asta va trebui să ți iei pantaloni speciali rezistenți la căldură.

Dacă te uiți pe specificații probabil că nu vei fi impresionat de cei 90cp. Cuplul pare ok la cei 158 Nm. Asta până te urci pe motor și îi dai gaz. Cred că cel mai bine a zis-o Andrei: te simți ca și cum mergi călare pe o locomotivă!. Și asta pentru că motorul accelereaza puternic și parcă nu mai vrea să se oprească. Cei de la Bmw au proiectat motorul astfel încât cuplul să fie undeva în jur de 150 Nm indiferent de turație, și se simte. 

Ce mi-a mai plăcut la modelul ăsta este și faptul că cei de la Bmw au fost ceva mai poetici când au denumit diferitele moduri de mers. Ai la dispoziție modurile de mers Rain, Roll și Rock. După cum o sugerează denumirile, în modul Rain este diminuată puterea și cuplul si controlul tracțiunii intră mult mai repede. Modul Roll setările sunt medii iar în modul Rock cuplul și puterea sunt livrate la maxim.

E o motocicletă cu personalitate din toate punctele de vedere, și la design, și la felul în care se conduce. Dacă ai chef de distracție de demaraje rapide, de condus sportiv, R18 își face treaba și în plus își răspunde ca un cal nărăvaș. O simți cum reacționează prompt la orice îi ceri, dar își arată și personalitatea și îți vorbește prin modul în care vibrează motorul sub tine. Dacă vrei să mergi liniștit fără trepidații, fără smucituri și vrei să te relaxezi admirând peisajul, poți să faci și asta pentru că dacă ești blând cu comenzile, R18 îți răspunde cu aceeași blândețe.

Cred că de mult nu am mai fost așa entuziasmați la primul drum cu o motocicletă. Este o motocicletă scumpă și probabil că nu vor fi mulți cei care și-o vor permite, dar cred că merită măcar un test drive pentru a experimenta senzația aparte pe care o ti-o dă un R18.