Ce îmi place la acest drum, este faptul că spre deosebire de multe altele, acesta urcă încă de la început pe creasta dealurilor și practic nu mergem niciodată printr-o vale.
Drumul se poate accesa din satul Vaideeni sau din satul Izvorul Rece. Sunt vreo 3 sau 4 locuri de unde puteți intra pe drum. Noi am ales să începem chiar din centrul satului Izvorul Rece, apoi după vreo 500 m am luat-o la stânga. La început se urcă printre case, apoi prin pădure până ieșim într-o mare poiană unde drumul pare că se pierde în iarbă. Aici veți vedea în partea dreaptă un vârf de deal cu urme de roți de mașină ce merg spre vârf. Pe acolo trebuie să o luați apoi virați la stânga și veți ieși după câteva sute de metri în drumul spre vârfurile Munților Căpățânii.
De aici începe un urcuș relativ constant, cu zone mai line alternând cu zone mai abrupte, când prin pădure, când prin poiene însorite. Sunt zone de drum mai accidentate sau mai bune, dar în general relativ ușor de parcurs. Atenție la zonele cu șleauri formate din cauza ploilor. Sunt câteva porțiuni mai dificile unde trebuie să mergeți cu atenție mai ales că drumul e plin de pietre. Uneori are și pante transversale mai accentuate.
Zona alpină
După aproximativ 17 km ajungem la 1700 m altitudine și ieșim în golul alpin. Peisajul este superb. Se pot admira de jur împrejur munții și văile din împrejurimi. Trecem de un mic refugiu cu un punct de informare turistică, apoi după o zonă mai lină începe urcușul către vârful Nedeii.
Mai întâi vom urca șerpuit și după câteva ace de păr, drumul merge pieziș pe coasta unui deal. Această porțiune devine din ce în ce mai abruptă și sunt din ce în ce mai multe pietre pe drum. Este destul de dificil de abordat, mai ales cu motociclete adventure mari. După această primă porțiune destul de dificilă, urmează o zona scurtă ceva mai lină. Apoi un nou segment abrupt și cu multe pietre după care ajungem lângă vârful Nedeii (2130m).
De aici începem să coborâm. Problema e că drumul e destul de îngust, pe partea stângă avem o râpă abruptă iar drumul e acoperit de pietre. Așa că din nou va trebui să mergeți cu atenție.
Ultimii 5-6Km, sunt foarte foarte spectaculoși: mergem printre vârfurile Munților Căpățânii, pe la 2000m altitudine, iar peisajul este incredibil.
La aproximativ 1 Km de Curmătura Oltețului, drumul începe să coboare abrupt. Această porțiune mi s-a părut cea mai dificilă dar din fericire noi eram pe coborâre. Este plină de pietre și pietroaie și sunt zone unde practic mergi pe un fel de grohotiș. Nu știu cum ar fi fost dacă am fi făcut drumul în direcția opusă…Cu o motocicletă adventure mare, probabil că fără câteva căzături nu am fi scăpat, asta dacă reușeam să-l urcăm.
De la Curmătura Oltețului sunt douaă variante: fie coborâți către Polovragi prin Cheile Oltețului, fie o luați la dreapta către Lacul Petrimanu și satul Ciungetu.

OFF11 Curmătura Maliței
OFF11 Curmătura Maliței

OFF10 Valea Vâlsanului
OFF10 Valea Vâlsanului
