OFF20 Covasna Comandău Siriu

67,5 Km
1101m
487m
2h
adventure touring
munte
ușor
GPX

Traseul propus începe în capătul estic al orașului Covasna, în zona sanatoriului de recuperare pentru boli cardiace. Nu vă speriați, nu este un drum care să vă dea palpitații deci nu aveți nevoie să opriți aici. Vom urma drumul ce urcă spre Comandău.

În primii aproximativ 10Km vom urca de la 650m altitudine la peste 1000m altitudine. Sunt câteva curbe mai strânse și câteva serpentine apoi pe măsură ce ne apropiem de Comandău drumul devine destul de drept atât în plan orizontal cât și din punct de vedere al pantei. Această primă parte de drum este foarte bine întreținută și destul de lată. Sunt porțiuni unde se poate merge cu 60-70km/h fără mari probleme.

În centrul satului sunt câteva sute de metri de drum cu asfalt apoi, imediat ce ieșim către sud, drumul se îngustează dar suprafața rămâne destul de bună. De aici vom urmări valea râului Bâsca Mică pentru următorii aproximativ 15Km. 

Apoi ajungem la o intersecție in “T” unde spre dreapta drumul ne duce la Zăbrătău iar spre stânga spre Siriu. Noi am luat-o spre stânga. De aici vor urmării valea râului Bâsca Mare. Vom trece printr-o zonă unde se construiește un mic baraj și aici va trebui să fiți atenți pe unde o luați pentru că unele drumuri se înfundă. După ce trecem de baraj vom trece pe malul stâng al râului și ușor-ușor vom coti către sud părăsind valea Bâscăi Mari. 

După o urcare ușoară până la peste 1000m altitudine drumul va începe să coboare și de acum va coborî constant până la capătul traseului, la baza barajului de la Siriu. 

Acest drum este excelent pentru începătorii în mersul offroad. Este de dificultate redusă și oferă peisaje foarte frumoase. De asemenea de pe acest traseu se pot accesa o mulțime de alte drumuri forestiere pentru toate nivelurile de experiență.

Segmentul propus are o lungime de aproape 70km și poate fi parcurs în aproximativ 2 ore la care se adaugă timpul opririlor.