Cred că drumul acesta este cel mai spectaculos traseu descoperit de noi în sezonul 2022. Este un drum forestier ce plecă de lângă Olănești, urcă pe culmea Munților Căpățânii apoi coboară în Romanii de Sus.
Partea 1 – drumul spre Cabana Cheia
Plecăm din satul Cheia, de lângă Olănești de la o altitudine de aproximativ 400m. Prima parte a drumului urmărește valea râului Cheia. E un drum forestier destul de bun ce șerpuiește pe firul văii și ușor ușor urcăm. Pe la 700 m altitudine întâlnim un indicator ce arată spre poteca ce urcă la cabana Cheia. De aici începem să urcăm ceva mai susținut iar suprafața drumului devine mai bolovănoasă și mai accidentată. După câteva ace de păr dispuse la disanțe de aproximativ 1 Km, veți avea parte de o surpiză. Am ajuns la un tunel. Se pare că pe vremea comunismului, din dorința de a exploata mai ușor lemnul din această zonă, s-a decis să se construiască acest tunel.
Tunelul are o lungime de aproximativ 200m și este săpat în stâncă. Pe jos este betonat iar pereții au fost de asemenea betonați dar nu pe toată lungimea tunelului.
La ieșirea din tunel vom avea un scurt preview cu vârfurile pe care urmează să ajumngem. Apoi continuăm ca și până acum prin pădure. Coborâm pentru o scurtă vreme apoi vom ajunge la bifurcație.
Partea 2 – drumul până în vârf
Să fiți cu ochii pe gps pentru că drumul pe care urmează să urcăm pare destul de neimportant și e posibil să treceți mai departe. Prima parte a urcușului e destul de abruptă. Urmează aproximativ 2,5 Km cu vreo 16 ace de păr și pante de peste 20%. Trebuie să urcați hotărât cu mâna în gaz și cu atenție la zonele cu bolovani. Odată ajunși în șaua Hadarău panta se mai domolește. Urmează o porțiune în care mergem pe coasta muntelui și urcăm în lungul curbelor de nivel. Din loc în loc, pădurea se deschide și avem ocazia să admirăm peisajul din jur. Sunt porțiuni unde avem perete vertical pe stânga iar pe dreapta avem prăpastie, deci mare atenție la drum. Vom ajunge într-un luminiș unde drumul cotește brusc la stânga apoi la dreapta și intrăm din nou în pădure. Urmează o porțiune dificilă cu pantă de peste 15% și mută piatră liberă. Veți știi că ați scăpat cu bine odată ce ieșiți în golul alpin. Aici ieșim în drumul ce șerpuiește printre culmile munților la peste 1800m altiduine. încă câțiva kilometri de urcare lină și vom ajunge în punctul de maxim al traseului. Suntem la 1961 m altitudine lângă vârful Zmeuret.
Partea 3 – coborârea spre Romanii de Sus
Porțiunea de drum din zona alpină este cea mai spectaculoasă. Suntem înconjurați de munți si avem posibilitatea de a admira peisajul în toate direcțiile. Trecem de vârful Zmeuret apoi de vârful Govora după care coborâm în șaua Zmeuret. După ce urcăm din nou câteva serpentine vom ajunge la o intersecție chiar sub vârful Văleanu. Aici va trebui să virăm la dreapta pe drumul ce coboară. Dacă am continua înainte am ajunge la Curmătura Piatra Roșie și la Vârful lui Roman. Această variantă o găsiți la noi pe site: https://2ride.eu/segment/off51-romanii-de-sus-vaideeni/.
Coborâm rapid și după ce trecem de o unitate militară, vom intra în pădure. De aici drumul are cam același aspect până jos. Vor mai fi câteva ace de păr și o zonă puțin mai accidentată chiar înainte de a ajunge pe malul râului din vale.
Acest traseu are peste 60km și se poate combina, dacă mai aveți timp cu traseul ce trece pe la Vârful lui Roman. Nouă ne-a plăcut foarte mult pentru că are cam toate tipurile de peisaj, are și porțiuni mai dificile și mai ales pentru zonele spectaculoase de creastă sau pentru trecerea prin Tunel.