Câteva sfaturi pentru mersul pe timp friguros.
Mai e puțin până la Crăciun și de câteva săptămâni s-a cam stricat vremea. Adică dimineți cu temperaturi între 0 și 2-3 grade și maxime de până la 10 grade. Tot de câteva săptămâni sau chiar mai multe, tot văd pe net filmulețe sau articole despre cum să-ți pui motocicleta la iernat, promoții de la diverse firme care oferă găzduire pe timpul iernii sau tot felul de întrebări postate pe grupuri de Facebook cu întrebări gen: “cum e mai bine, să las motorul la iernat cu rezervorul plin sau gol?” sau “dacă o țin la nu știu ce temperatură, să scot sau nu bateria?”, “ să o mai pornesc din când în când? și dacă da, cât să o las să meargă?”. Toată lumea își bagă motocicletele la hibernare… Nu găsești mai nimic despre cum să mergi pe timp rece dacă chiar îți dorești să faci asta.
De ce ai face asta?
Normal că mulți o sa zică că de ce ar vrea cineva să facă așa ceva, de ce ar vrea cineva să meargă cu motocicleta iarna?? Nu știu de ce ar vrea cineva să meargă iarna cu motocicleta, o să vă spun de ce vrem noi să mergem. În primul rând ați văzut câte probleme și câte dileme pot apărea dacă bagi motocicleta la iernat!? Glumesc.
Un prim motiv este faptul că ne place să mergem cu motorul (doar suntem 2Ride). Mie cel puțin îmi e greu sa rezist mai mult de câteva săptămâni fără să mă urc pe motor. În toate iernile din ultimii ani au fost mai mult zile cu temperaturi mari și cu soare. Nu ar fi păcat să ratezi aceste zile frumoase doar pentru că ai motocicleta la iernat? Îmi aduc aminte acum vreo 3-4 ani pe data de 19 Ianuarie pe Transbucegi, în vârf, pe platou la peste 2000m erau 12 grade, soare, asfalt uscat, zăpada pe lângă drum și drumul pustiu. A fost o experiență unică. Și dacă în lunile de Iarnă se întâmplă mai rar, de multe ori se întâmplă să fie multe zile frumoase în noiembrie sau la început de Martie când mulți încă mai au motocicleta la iernat.
Mai există un motiv pentru care prelungim sezonul cât putem: traficul infernal din București și bănuiesc că sunt multe alte orașe în aceeași situație. Iarna probabil că este cea mai aglomerată perioadă a anului. Avem copiii care merg la școală, alții la grădiniță și sunt duși de părinți, cu ce credeți? cu mașina. Asta pentru că mai mult de 60% dintre copii nu se mai duc la școala din cartier se duc la una mai bună… aia din cartierul vecin. Apoi avem studenții care și ei folosesc mașina pentru a merge la cursuri. Mai sunt cei care folosesc mașina pe post de palton și de umbrelă. Apoi vin sărbătorile și toată lumea o ia razna. Deci cine ar vrea să piardă ore întregi în trafic? se pare că mulți. De ce ai vrea să faci asta când există alternative?
Ok, să zicem că ai găsit motivația să mergi și în condițiile astea neprielnice. Va trebui să te confrunți cu principalele elemente potrivnice: frigul, precipitațiile și condițiile de drum. Practic va trebui să investești în dotările motocicletei și în echipament. Să le luăm pe rând.
Echipament
Este evident că iarna, cu cât va fi mai frig, cu atât va trebui să te îmbraci mai gros. Dar nu e chiar așa de simplu. Pentru că în momentul când mergi cu motorul, mai apare și factorul viteză a aerului și atunci, de exemplu dacă temperatura din termometre este 2 grade, la 60Km /h, s-ar putea să o resimți ca la -15 grade Celsius. Ai putea să iei toate hainele din dulap și să le pui pe tine. Dar totuși nu vrei să arăți ca omul Michelin. Și oricum cu cât te îmbraci mai gros cu atât îți va fi mai greu să te miști, ceea ce pe motor nu e de dorit. Ideea e să găsești soluții de echipament cât mai subțire, comod și eficient.
Cea mai bună variantă este să contracarezi principalul factor care accentuează senzația de frig: curentul de aer. Regula de bază e să ai la exterior un strat care nu lasă să treacă vântul iar la interior să ai izolație termică cât mai bună. Deci evident va trebui să-ți iei o geacă și niște pantaloni prin care nu trece aerul. Poți investi într-un echipament bun, sau poți să porți echipamentele de ploaie pe deasupra. Orice soluție e bună atâta timp cât oprești curentul de aer. Cel mai important este să nu ai puncte slabe pe unde să treacă aerul. Trebuie să fii foarte atent la zona incheieturilor de la mâini, de la picioare și la zona gâtului pentru că de obicei pe acolo vei avea cele mai mari probleme. Deci caută mănuși cât mai lungi, pantaloni suficient de lungi ca să acopere încălțamintea, ia în considerare că atunci când stai pe motor, picioarele sunt îndoite, și faptul că stai pe șa va face ca partea de jos a pantalonilor să se ridice și mai mult. O altă variantă e o pereche de cizme sau ghete înalte care să se suprapună măcar puțin cu pantalonii..
Să zicem că ai găsit echipament și ai rezolvat toate problemele de mai sus. Mai e o problemă. Așa cum spuneam mai devreme, principalul motiv pentru care mergi pe două roți atunci când e frig, este fentarea traficului. Și atunci probabil că de cele mai multe ori vei folosi motocicleta pentru a merge la muncă. Vestea bună este că durata deplasării până la birou de obicei nu depășește 30 min. Problema e că nu poți să te îmbraci ca la ski când te duci la serviciu. Sau ai putea, dar parcă e prea incomod să te cari după tine cu haine de schimb și să te schimbi odată când vii și încă odată când pleci spre casă. Atunci va trebui să apelezi la câteva trucuri. De exemplu eu merg în pantaloni normali de stradă dar port pe sub aceștia o pereche de colanți pentru mers pe munte. Aceștia opresc și vântul și țin și de cald. La fel, poți folosi bluze de corp pentru mers pe munte apoi le poți da jos când ajungi la birou.
Varianta mai scumpă este să investești în echipament. Există tot felul de soluții: geci, pantaloni sau încălțăminte cu aspect de îmbrăcăminte normală, casual, doar că vin cu protecții, izolație termică și caracteristici de echipament moto. Varianta și mai scumpă sunt echipamentele cu încălzire de la baterii sau de la sistemul de alimentare al motocicletei.
O altă mare problemă pe care o vei avea pe vreme rece și umedă, este viziera de la cască. Se va aburi destul de ușor și atunci fie va trebui sa mergi cu aceasta deschisă sau să deschizi ventilațiile. Niciuna dintre cele două variante nu e prea plăcută, pentru că tot frigul îți va veni pe față și mai ales îți intra în ochi. Situația devine și mai rea dacă începe să burnițeze sau e ceață densă și umedă. Viziera va fi plină de picături, iar dacă e noapte, vizibilitatea va scădea aproape spre zero. În situația asta nu prea ai ce să faci decât să mergi cu viziera deschisă, îți va veni apa pe față, deci o adevărată plăcere… Mai ajută uneori să ai mănuși cu lamelă de cauciuc pe degetul arătător și poți să o folosești pe post de ștergător de parbriz.
Motocicletă
Deși există câteva modele de anvelope de iarnă pentru motociclete, noi nu le-am folosit niciodată din mai multe motive. În primul rând nu suntem chiar atât de extremi încât să mergem și atunci când e zăpadă și gheață pe jos. În al doilea rând este destul de scump să investești într-un set de anvelope pe care să le folosești doar 2-3 săptămâni pe an. Dacă totuși bugetul nu este o problemă pentru voi, vă puteți echipa motocicleta cu un astfel de set de gume pentru că acestea sunt mult mai aderente în condiții de temperaturi scăzute.
Indiferent ce anvelope vei folosi, atunci când mergi cu motocicleta în lunile reci, există șanse mult mai mari ca pe jos să fie ud sau să fie mâzgă. Așa că va trebui să mergeți mai “smooth”, să nu bruscați comenzile. Fără demaraje în trombă, fără frâne bruște, păstrat distanța față de cel din față și mai ușor cu mersul printre mașini. Vestea bună e că de câțiva an, pentru toate motocicletele noi este obligatoriu să fie dotate cu sistem ABS. Noi, în 10 ani de mers cu motocicleta în sezonul rece, în afară de câteva mici derapaje ale roții din spate, nu am avut probleme cu aderența, respectând regulile enumerate mai sus. Ajută și puțină experiență pe offroad pentru că acolo aderența e oarecum similară și faptul că ai mai trecut printr-un derapaj, ajută.
Ce ați mai putea face, ar fi să mai scădeți puțin presiunea din pneuri, pentru a mări suprafața de contact a cauciucului cu asfaltul. Eu nu am făcut niciodată asta, dar nici nu am insistat să-mi fac presiunea pe timpul iernii. Nu exagerați însă cu presiunea scăzută pentru că veți uza anvelopele mult mai repede.
Pe lângă problemele de aderență la care trebuie să fiți atenți, se pot aduce câteva îmbunătățiri la motocicletă care ajută destul de mult. De departe, cel mai bun upgrade sunt manșoanele încălzite. Unele motociclete le au ca dotare standard sau opțională, dacă nu, puteți instala un sistem aftermarket. Mânerele încălzite vor fi și mai eficiente dacă aveți protecții la ghidon, acele apărători cum au motocicletele enduro sau adventure. Ajută la devierea curentului de aer care nu va mai veni direct pe mâini.
Un parbriz înalt este de asemenea foarte util pentru că la fel, vă ajuta la devierea curentului de aer pe lângă rider. Ajută mult, și pe timp de ploaie, veți vedea că vă veți uda mult mai puțin și veți putea ține viziera deschisă, chestie utilă mai ales pe timp de noapte.
Alte accesorii utile mai sunt acele protecții de vânt pe care le vedeți mai mult la scutere dar care acum se găsesc și pentru motociclete, acele păturici care vă acoperă picioarele în timpul mersului. Nu le-am folosit dar presupun că sporesc foarte mult confortul termic al rider-ulul.
Concluzii
În concluzie, ce trebuie să rețineți, este faptul că nu recomandăm să mergeți iarna decât dacă vă simțiți confortabil cu ideea. Veți vedea că oricâte măsuri veți lua, de multe ori nu veți reuși să contracarați în totalitate frigul.
Varianta optimă pentru noi, la care am ajuns după aproximativ 10 sezoane de mers și pe timp friguros este următoarea: geacă tip adventure cu 3 layere, unul termic, unul de ploaie și stratul exterior de uzură; pantaloni moto casual, adică arată ca niște blue jeans dar au și protecții și sunt ceva mai lungi, ceea ce ajută și la frig; mănuși de iarnă, motocicletă cu mânere încălzite și parbriz înalt. În formula asta suntem ok până undeva în jur de 0 grade la un drum de aproximativ 30 minute.
Oricum, veți descoperi că după mai multe zile de mers pe frig, corpul se va acomoda cu temperaturile și veți suporta mai bine frigul.
Ce am mai făcut eu, ajută la siguranță dar și la moral, mi-am luat un termometru de exterior, și în fiecare dimineață înainte să plec, verific să văd care este temperatura, să știu la ce să mă aștept.
După ce veți începe să depășiți toate barierele fizice și psihologice, veți începe să vă bucurați și de o serie de mici satisfacții și veți vedea câte lucruri se pot rezolva mergând cu motorul în perioada asta. De la cumpărarea bradului și a cadourilor de Crăciun până la fentarea ambuteiajelor din preajma sărbătorilor de iarnă. Iar atunci când unii participanți la trafic vă fac loc și deschid geamul ca să vă arate un mare “thumbs up” veți uita și de frig și de trafic și veți știi că ați luat decizia corectă de a nu intra la hibernare.