Review Honda CB1000R

Bestia care te îndeamnă doar să accelerezi

Honda CB1000R este modelul din gama Honda care iese imediat în evidenta prin design-ul atipic pentru producătorul japonez. Cei de la Honda au reușit să creeze un design unic pe piața moto care îmbină cu succes elemente de la modelele cafe racer cu elemente de la modelele sport și astfel Honda CB1000R reușește sa fie unic în clasa motocicletelor naked de 1000cc.

Predecesorul lui CB1000R avea niște linii mult mai agresive, mai pe genul street fighter și atunci când a fost lansat multi spuneau ca ar fi urmașul Hornetului de 900cc. Noul CB1000r isi propune sa creeze o noua categorie denumita “Neo Sports Cafe”.

Motocicleta vine cu niște specificații tehnice destul de sportive cu motorul împrumutat de pe modelul super sport CBR1000RR având 998cc, 146CP și un cuplu de 104Nm. In funcție de experienta rider-ului și de aderența asfaltului se poate alege unul dintre cele 3 moduri de mers: Standard, Rain sau sport. Pe lângă aceste mai exista si un mod customizabil in care iți poți face orice combinație între setările de putere, frână de motor și controlul tracțiunii.

Modelul este disponibil în 3 culori: roșu, negru și un gri și se pot adăuga o serie de accesorii, destul de multe pentru un naked: ornamente pentru furca spate sau pentru aripa din spate, apărătoare pentru bord, quick shifter, priza de 12V, mânere încălzite, tank bag, tail bag, capac pentru locul pasagerului și alte încă câteva. Accesoriile se pot cumpăra la pachet, exista 4 pachet: Design Pro, Design, Travel si Touring, dar pot fi achiziționate și separat în funcție de preferințe și de nevoile fiecăruia.

Motocicleta este foarte compactă și destul de scurtă. Poziția de mers  este destul de comodă cu ghidoane late și cu o șa neașteptat de confortabilă. Noi am mers în reprize de 45 min. – 1 oră și nu am simțit nevoia de pauză. Dacă ai peste 1,90m atunci motocicleta începe sa pară micuță față și riști să pari puțin caraghios. Dacă pentru pilot poziția este destul de comodă, pentru pasager probabil că nu va fi la fel de confortabil având în vedere dimensiunile extrem de mici ale locului de pasager.

Afișajul de bord este de tip LCD pe negativ și conține mai toate informațiile necesare: indicator de treaptă de viteză, turometru, ceas, computer de bord, etc. Singurul lucru care ne-a lipsit a fost un termometru dar poate asta din cauză că am mers pe platoul Bucegilor unde se înregistra o temperatură de câteva grade cu plus. Datele de pe bord se citesc foarte bine în condiții de lumină mai slabă sau pe întuneric dar din păcate atunci când soarele strălucește puternic bordul nu mai e atât de ușor de citit.

Să trecem la ce contează cu adevărat, și anume cum e la drum?! Noi, ca de obicei ne-am propus să o testăm în toate condițiile adică în oraș, pe autostrada, și pe drumuri virajate de munte așa că pe lângă drumurile prin traficul bucureștean, am mai dus-o până aproape de Piatra Arsă pe Transbucegi.

Dacă în modurile standard și rain, motocicleta se simte relativ normala, este suficient să treci în modul sport pentru că totul se schimbă! Motocicleta se transformă într-o “bestie”! parcă tot ce vrei să faci este să accelerezi și iar să accelerezi, și motorul livrează continuu cuplu și putere de la cea mai mică turație până la cea mai înaltă turație. Este incredibil cum această motocicletă te face să uiți de orice formă de bun simț și de spirit de conservare și ajungi să devii dependent de demarajele fără sfârșit pe care CB1000R ți le oferă. Trebuie să recunosc că este extrem de dificil sa poți merge cu acest motor în limite legale prin oraș aproape imposibil.

Revenind la considerente practice, motocicleta este foarte manevrabila, are dimensiuni reduse, este foarte agilă, ceea ce o face un mijloc de transport foarte eficient în traficul supra aglomerat din oraș.

Pe autostrada trebuie să te resemnezi cu ideea că ai de a face cu un naked și protecția la vânt e aproape egală cu zero deci de la peste 130Km/h începe să devină puțin inconfortabil. Ce ni s-a părut nouă, dar poate doar ni s-a părut, este ca undeva pe la 120Km/h, motocicleta parcă nu mai e atât de dornică să mai accelereze. Odată trecut de 140Km/h, senzația dispare și poți să mergi mai departe să-i testezi limitele.

Pe drumurile de munte sau pe drumurile virajate, motocicleta este foarte fun de pilotat pentru ca ai la dispoziție toată puterea și cuplul de care ai nevoie pentru a ieși din orice viraj și de asemenea frânele sunt suficient de precise pentru ați oferi încredere la intrarea în curbă. Noi am avut și quick-shifter la modelul cu care ne-am dat așa că a fost și mai simplu de mers pe viraje mai ales că schimbă vitezele foarte precis si ușor.

Un mic reproș la modelul pe care l-am testat, amortizoarele de pe față erau puțin cam moi astfel încât la frânele mai puternice îți dădea impresia ca o sa te arunce în cap peste ghidon.

Motocicleta asta este o jucărie! A fost concepută pentru a te distra cu ea. Nu se adresează începătorilor, pentru că ai nevoie de multă experiență pentru a reuși să stăpânești cei 146CP să-i strunești astfel încât să ții motocicleta în limitele legale de mers pe stradă. Acest lucru e cel mai dificil de reușit în oraș.

Una peste alta nouă ne-a plăcut foarte mult Honda CB1000R, este o motocicletă foarte “cool”, arată foarte bine, eu o consider cel mai reușit model de la Honda din punct de vedere al designului, este foarte bună pentru deplasări prin traficul aglomerat din oraș, este foarte distractivă pe drumuri virajate si se descurcă ok pentru un naked la drum lung.

SPECIFICATII SI MOTORIZARI CB 1000 R

 

PRET 13.090 €

MOTOR SI PERFORMANTE

Tip Motor 4 cilindri in linie racit cu lichid
Capacitiate cilindrica 998
Putere (CP / RPM) 145,5/10.500
Cuplu motor (Nm / RPM) 104/8.250
Consum carburant (Km / Litru) 6 l/100 km
Capacitate rezervor ulei (litri)
Aprindere Controlata electronic
Sistem alimentare PGM-FI

TRANSMISIE

Ambreiaj Umed, multi disc
Tip transmisie Lant
Cutie viteze Manuala in 6 trepte
Sistem de control al cuplului Honda (HSTC)2 DA

SASIU

Tip sasiu Diamant, otel

DIMENSIUNI SI MASE

Greutate la gol
Greutate la plin 212
Capacitate rezervor 16.2
Lungime x Latime x Inaltime (mm) 2.120 x 789 x 1.095
Ampatament (mm) 1455
Inaltime sa (mm) 830
Garda la sol (mm) 135

ROTI SUSPENSIE SI FRANA

Tip sistem ABS ABS
Frana fata Dublu disc 310 mm, hidraulic, etrier 4 pistoane
Frana spate Disc 256 mm, hidraulic, etrier 2 pistoane
Jante fata 17 x 3.5
Jante spate 17 x 6.0
Anvelope fata 120/70-17
Anvelope spate 190/55-17
Suspensie fata Furca telescopica Up-side Down
Suspensie spate Bascula monobrat cu amortizor

INSTRUMENTE SI ELECTRONICE

Instrumente    TFT LCD
Far  LED
Stopuri  LED