OFF55 Transcindrel (TET Romania)

39,7Km
1715m
759m
80min
adventure touring
munte/alpin
Ușor
GPX

Transcindrelul, așa cum îi spune și numele, traversează Masivul Cindrel prin partea sudică, pe direcția Est-Vest. Acesta leagă Valea Sadului de valea râului Frumoasa. Acest drum face parte și din TET Romania.

Noi l-am parcurs de la Est spre Vest. Am început de la intersecția cu drumul județean 105G, care vine din Voineasea. Imediat după această intersecție se termină asfaltul și începe drumul de macadam. Urmează o porțiune în care drumul șerpuiește prin pădure și urcă ușor spre lacul de acumulare Negovanu. Pe porțiunea până la lac aveți două izvoare cu apă potabilă în caz că vă este sete.

Lacul Negovanu se vede destul de puțin de pe drum din cauza copacilor. După ce trecem de lac, la câțiva kilometri ajungem la o intersecție în T. Drumul spre dreapta urcă în Păltiniș. Noi continuăm înainte.

Suntem deja la 1200m altitudine și continuăm să urcăm. Urcușul e relativ constant, fără pante prea mari. Veți mai parcurge incă 2 ace de păr și apoi se iese în golul alpin iar impresia este că acesta este punctul culminant. Dar drumul urcă în continuare și vom ajunge în punctul de altitudine maximă, adică 1715m la Curmătura Șteflești.

De aici se pot admira vârfurile munților din jur care chiar și la sfârșitul lunii Iunie mai au petice de zăpadă pe versanții nordici.

Imediat după punctul de altitudine maximă urmează un ac de păr urmat imediat de încă două și coborâm rapid pe valea râului Frumoasa. De-aici înainte urmărim cursul râului până vom ieși în Transalpina. În această a doua parte a traseului zonele împădurite alternează cu zone deschise, astfel încât veți avea multe locuri de unde puteți admira peisajele.

Dacă aveți chef de joacă există lângă cantonul silvic Valea Frumoasei, un loc unde puteți exersa trecerile prin râu.

Veți stii că vă aprpiați de intersecția cu Transalpina atunci când pe partea dreaptă încep să apară case și căbănuțe.

Transcindrelul traversează o zonă plină de potențial pentru pasionații de offroad. In zonă sunt o sumedenie de drumuri în zonă cu toate gradele de dificultate iar unele dintre ele pornesc chiar din acest drum.

Drumuri similare