OFF56 Tău Bistra – Pasul Tărtărău

50,1Km
1501
808m
90min
adventure touring
munte
ușor
GPX

Dacă ajungeți pe Transalpina și aveți chef de o variantă alternativă offroad, acest traseu poate fii răspunsul. Venind dinspre Nord, pe malul lacului Tău Bistra, imediat după Hotelul Popasul Regelui, se face un drum de macadam înainte iar șoseaua asfaltată cotește spre stânga. Atenție, să nu o luați pe drumul care urcă, trebuie să o luați pe drumul mai lat care coboară.

 

Tău Bistra – DJ704

Prima parte, de la Tău Bistra până la intersecția cu drumul ce duce la Cabana Curmături, se urcă constant prin pădure pe un drum de macadam destul de bun și lat. Apoi, la intersecție,  virăm spre stânga. De aici urmează o porțiune în care mergem paralel cu curba de nivel pe coasta unui deal. În față și spre dreapta se deschide un peisaj frumos, iar în depărtare încep să se vadă culmile masivului Șureanu. După câțiva kilometri de drum relativ orizontal, începem coborârea spre Lacul de acumulare Canciu de pe râul Cugir. Vom intra în drumul județean 704 care leagă Lacul Oașa de orașul Cugir. Noi o luăm spre Oașa. 

 

Lacul Canciu – Pasul Tărtărău

Drumul începe din nou să urce ușor pe firul unei văi. Vom urca până la o altitudine de 1500m până în poiana de la  Poarta Raiului. Aici puteți face un popas la restaurantul pensiunii Poarta Raiului, noi am mâncat aici și e ok. De aici se poate urca la Domeniul Schiabil Șureanu și de acolo se coboară spre Petrila pe un drum extrem de specaculos. Îl găsiți aici cu toate detaliile: https://2ride.eu/en/segment/off50-sureanu-petrila/ 

Noi vom continua la vale spre lacul Oașa. Această porțiune este foarte bine întreținută pentru că iarna este singurul acces la domeniul schiabil. Chair înainte să ajungem la lac, vom da peste o intersecție unde vom continua spre dreapta. 

De aici vom urmări malul stâng al lacului Oașa dar din păcate lacul se poate observa doar din câteva locuri. În rest se merge prin pădure. Nici nu veți realiza când s-a terminat lacul din această cauză. Continuăm pe firul unei văi pentru încă aproximativ 10km. După câteva bifurcații unde va trebui să țineți drumul dinspre stânga vom ajunge la o curbă la 180 grade spre stânga apoi vom urca puțin și vom ieși la asfalt în Transalpina, înainte de pasul Tărtărău.

Drumuri Similare