OFF54 Voineasa – Transcindrel

35,2Km
1652m
589m
120min
adventure touring
munte
mediu
GPX

Eram în Voineasa iar Șerban venea dinspre valea Frumoasei de pe Transcindrel. Am stabilit cu el că ne vom întâlni undeva la mijlocul traseului venind unul spre celălalt. Am plecat din Voineasa pe la ora 17 și am intrat pe drumul județean DJ105G. Prima parte a drumului se urcă lin pe malul unui râu. Drumul este pietruit destul de bine, și pe o porțiune chiar se lucrează la nivelare și consolidarea terasamentului. Apoi după câțiva kilometri, brusc, zona în lucru se termină și drumul devine mai îngust iar valea parcă e mai întunecată. 

La 10Km de la ieșirea din Voineasa vom ajunge la o intersecție în T și DJ105, adică drumul pe care îl urmărim continuă spre stânga.

Imediat după intersecție începem să urcăm susținut. În următorii 6Km vom urca de la aproape 1000m altitudine până la peste 1500m. Sunt porțiuni lungi de urcuș relativa abrupte unde trebuie să mergi hotărât pentru că altfel riști să te oprești în pantă și va fi destul de greu să pleci de pe loc cu un adventure touring greu. Veți știi că prima parte a urcușului s-a terminat când veți ajunge la o linie de înaltă tensiune și imediat veți vedea o căbănuță.

Urmează o porțiune relativ plată apoi începe ultimul tronson de urcuș. Aici va fi o porțiune mai dificilă: un urcuș cu pantă de aproximativ 15-20% cu un șleau șerpuit pe mijloc. Dacă treceți de partea asta, ați ajuns în zona cea mai înaltă a traseului adică la peste 1650m. Acum pe o porțiune de vreo 2Km vom merge relativ orizontal, pe curba de nivel și vom avea câteva porțiuni deschise, cu peisaj.  

Trecuse cam o oră și mă așteptam să mă întâlnesc cu Șerban dar nicio urmă de el și nici semnal nu avusesem până aici. Am oprit și am încercat să sun dar nimic. Într-un final am primit un SMS în care îmi spunea să mă întorc pentru că se întâlnise cu un motociclist care i-a spus că drumul e dificil și că nu-i recomandă să meargă singur. Doar că eu eram deja în vârf… Așa că ce să fac.. am decis să continui. Dacă drumul e doar la vale, cum necum voi ajunge. Și într-adevăr după o porțiune de coborâre mai abruptă cu câteva ace de păr, ajungem pe firul unui râu. De aici e clar că dacă urmărim râul, drumul nu are cum să fie prea dificil. După vreo 11Km de drum care coboară lin și constant vom ieși în Valea Sadului. 

Drumul în care ieșim face parte din TET Romania. Spre stânga putem ajunge în Transalpina pe drumul denumit Transcindrel. Ambele drumuri le găsiți detaliate la noi pe site.

Am continuat la stânga spre Transcindrel și la câțiva kilometri în sfârșit m-am întâlnit cu Șerban. Era deja 7.30 deci traseul se face cam în 2 ore fără opriri.

Drumuri similare