S07 Pasul Mușat

73 Km
1160m
350m
1:20h
orice tip
mediu
munte
GPX

Venind dinspre Focșani, șoseaua este destul de plata și anosta cam pana la Vidra. Odată trecuți de Vidra, valea râului Putna se îngustează, dealurile devin din ce în ce mai înalte și  șoseaua începe sa unduiască pe malul stâng al Putnei. Aceasta porțiune pana la Lepșa este foarte plăcut de parcurs: curbe largi, vizibilitate destul de buna și trafic destul de redus. Dupa Tulnici șoseaua începe sa urce ceva mai accentuat și se afunda in pădure. Avem parte de un prim ac de par. Pe nesimțite desi sunt aproximativ 38km nici nu realizezi ca ai ajuns la Lepșa. Aici după ce trecem de un mic tunel avem pe partea stânga cascada Putna apoi începe stațiunea Lepsa.

Din Lepșa începe urcușul în pasul Mușat. Segmentul dintre Greșu și Ojdula a fost asfaltat la sfârșitul anului 2015, înainte aici fiind doar un drum forestier. Acum șoseaua a fost lărgită, pe zonele de rampa sunt 2 benzi pe sensul de urcare, au fost făcuți pereți de sprijin, parapeti, etc, drumul fiind adus la standardul de drum național.

Spre deosebire de majoritatea trecătorilor de altitudine din Carpați, acest drum urca destul de lin, sunt multe curbe largi, serpentinele sunt de asemenea largi si cel mai bine este ca șoseaua este mai mereu libera.

Drumul nu ofera prea multe locuri de belvedere pentru ca pe 90% din lungimea lui, traversează păduri. In zona de vârf a trecătorii, șoseaua traversează o zona despădurita și aici avem ocazia sa admiram împrejurimile.

De aici șoseaua pătrunde din nou în pădure și începe sa coboare mai întâi destul de lin apoi in apropiere de Ojdula, avem parte și de o serie de câteva serpentine. Imediat ce trecem de serpentine, ieșim din pădure și intram în satul Ojdula. Acesta este capătul trecătorii: șoseaua redevine plata iar peisajul e din nou de șes.