S19 Telega Cosmina de Jos

12 Km
637m
333m
15min
orice tip
dealuri
mediu
GPX

Drumul dintre Telega și Cosmina de Jos, ce trece prin satul Buștenari, este destul de spectaculos prin configurația ce aduce aminte de un roller coaster. Sunt 12 Km în care veți avea parte de multe curbe. Avem curbe strânse, curbe largi, câteva ace de păr și multe zone cu pante abrupte și schimbări bruște de pantă. 

E un drum care poate fi foarte fun de parcurs. Este destul de solicitant dacă vrei să-l parcurgi mai sportiv. Va trebui să mergeți totuși cu atenție sporită din mai multe motive. În primul rând sunt multe locuri cu vizibilitate foarte redusă din cauza configurației drumului. Apoi trebuie să fiți atenți la pietoni, căruțe și animale pentru că aproximativ jumătate din lungimea acestui segment trece prin localitate. O altă problemă poate fi nisipul de pe asfalt mai ales în primele luni de primăvară. 

Traseul propus urmărește drumul comunal DC133 între satele Telega și Buștenari. Apoi până la Cosmina de Jos vom merge pe DC11. În prima parte, pornind din centrul satului Telega, vom urca relativ constant de la 330m până la o altitudine de aproximativ 640m în 5km. Apoi drumul rămâne pentru câțiva kilometri în jurul altitudinii de 600m. După aceea vom coborâ înapoi la 350m în centrul satului Cosmina de Jos.

Dacă doriți să faceți un popas și să admirați și peisajul, un loc propice este parcarea de la ieșirea din satul Buștenari. De aici se deschide o priveliște frumoasă către dealurile din zonă și puteți vedea și următorii 5-6 kilometri din drum.