Review Honda CMX500 Rebel 2020

Cel mai cool cruiser de 500cc

Honda CMX500 Rebel din 2020 este un update la modelul lansat în 2017, testat de noi în primăvara anului trecut. Atunci am testat Rebelul pe toate tipurile de drum inclusiv drumuri de munte și autostradă. Concluziile de atunci le puteți vedea aici: https://2ride.eu/review/honda-cmx500rebel/

Fata de modelul anterior, constructorul japonez a schimbat complet partea de lumini. Acum farul, stopul și semnalizatoarele sunt redesenate și vin cu un bloc optic full led. În plus au ajustat setarile suspensiei și ale șeii pentru un plus de confort. La partea de mecanică, noul Rebel vine cu un ambreiaj de tipul Slipper Clutch. 

Pe partea de electronică, partea de afișaj a bordului a fost redesantă și acum include și un indicator de treaptă de viteză.

Pe lângă modificările enumerate mai sus, noul CMX500 este acum disponibil și într-o variantă mai accesorizată, denumită Honda CMX500 Rebel FOP pentru care veți scoate din buzunar vreo 500 Euro în plus față de prețul de bază de 6550Euro.Noi am presupus că FOP vine de la Full Option deși această variantă vine la pachet doar cu o parte din accesoriile optionale: carenă far, protecții tip burduf pentru amortizoare față și o șa cu imitație de cusături în romb. Totuși pe lângă acestea mai există cîteva accesorii disponibile în catalogul Honda. Se mai pot pune priza de bricheta, genți laterale textile sau din piele,  protecții pentru rezervor sau spătar pentru pasager.

În 2020 a fost schimbată parțial și gama de culori: în afară de negru mat și negru lucios, puteți alege un albastru-gri mat și un roșu lucios. 

În rest motocicleta a rămas a rămas neschimbată. Mă rog, ar mai fi niște mici diferențe pe care le observi doar dacă citești specificațiile tehnice: modelul 2020 are cu 1,8 Cp în minus și un Kg în plus probabil din cauza ambreiajului.

Cum mi s-a părut acum? În continuare cred că este probabil cel mai reușit model din gama de 500cc la capitolul design. În continuare cred că este un model excelent pentru oraș și pentru începători. La capitolul confort și poziție de mers am observat diferențe și bune și rele. Mi s-a părut că șaua parcă este ceva mai comodă sau poate e de la suspensii, nu știu dar parcă e o idee mai comodă. Nu vă faceți însă iluzii pentru că în continuare veți avea de suferit pe drumurile cu multe denivelări. 

O mică problemă față de modelul anterior mi se pare capacul de la ambreiaj care acum este ieșit mai spre exterior, iar lucrul ăsta îl veți simți pe interiorul piciorului drept. Probabil că e genul de lucru care după o perioadă de mers cu motorul, nu te mai deranjează.

Motorul este același pe care îl găsim și pe celelalte modele de 500cc de la Honda doar, adică un motor cu 2 cilindrii în linie și 471cc doar că spre deosebire de cei 48 de cai putere pe care îi livrează pe celelalte modele, pe CMX Rebel motorul are 46,2Cp. Mie mi-a plăcut cum sună la turații joase, pentru că se apropie de tonalitatea unui criser mai mare doar că are nivelul de sunet mai jos, adică sună ca un cruiser mare dar cu volumul dat încet. Din acest motiv, mai ales la început mergeam subturat pentru că îmi plăcea cum sună și mă trezeam că se termină cutia de viteze și eu am ajuns abia la 70-80Km/h. M-am cam speriat, am crezut că doar atat poate motorul, dar mi-am dat seama că totuși este un motor gândit să livreze puterea la turații mai mari deci practic trebuie să-l utilizezi pe plaje de turații mai ridicate dacă chiar vrei să primești toată puterea de care este capabil.

Astfel în oraș motocicleta se achită cu succes de cam toate îndatoririle. În afara orașului, pe drumuri de viteză și mai ales pe autostradă va fi  ceva mai neplăcut pentru că fără un parbriz, nu veți reuși să mergeți comod cu mai mult de 120Km/h. Și mai ales în Romania unde sunt atât de mulți oameni “educați” pe autostrada, nu prea va fi o plăcere. 

În afara orașului mie mi-a plăcut pe drumuri secundare, mai ales pe cele libere și cu multe viraje largi. Pe genul ăsta de drum cred că se simte Rebel-ul cel mai bine. Nu ai nevoie de putere foarte mare, iar poziția de pe motocicletă, cu brațele întinse, cu șaua joasă și cu picioarele puțin în față îți dă o senzație aparte pe curbele largi. 

Pe drumuri de munte nu am testat-o de data asta, dar îmi aduc aminte de la testul trecut că mi s-a părut destul de fun pentru o motocicletă de 500cc.

Cui aș recomanda această motocicletă? Normal, în primul rând începătorilor pentru că ei sunt principalul target. Este o motocicletă blândă care iartă multe dintre erorile inerente lipsei de experiență, este joasă, deci ușor de ținut verticală atunci când te dezechilibrezi. Este potrivită și pentru persoanele mai mici de statură.

Aș mai recomanda-o și celor care merg mult prin oraș pentru că este micuță și te poți strecura ușor prin trafic. Dar Honda Rebel este și o motocicletă frumoasă și arată chiar cool, deci poate fi o alegere bună și pentru cei mai pretențioși pentru care contează în primul rând designul motocicletei. Și nu în ultimul rând, aș recomanda-o celor care nu au un buget foarte mare și nu vor să-și ia o motocicletă second hand.