OFF65 CAMPU LUI NEAG – CERNA-SAT

77,3Km
1375m
385m
2 ore
adventure touring
munte
mediu
GPX

Zona din jurul Petroșaniului este foarte ofertantă pentru motocicliști. Sunt multe drumuri frumoase atât asfaltate cât și neasfaltate. Avem defileul Jiului, drumul spre Valea Cernei, drumul spre Obârșia Lotrului și puțin mai departe Transalpina. Pentru pasionații de offroad avem TransVâlcanul, drumul spre Valea Cernei, drumul spre cheile Sohodolului, și drumul care urcă din Petrila spre domeniul Șureanu (https://2ride.eu/en/segment/off50-sureanu-petrila/). Ceva mai departe e Strategica (https://2ride.eu/segment/off14-strategica/). Toate segmentele offroad le găsiți la noi pe site sau pe canalul de Youtube.

 

Porțiunea asfaltată

Drumul dintre Câmpu lui Neag și Cerna-Sat este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din țară pentru motocicliști. Acesta traversează partea sudică a Munților Retezat și face legătura dintre valea Jiului de Vest și valea râului Cerna. 

Să o luăm pe rând. Mai întâi, o primă parte asfaltată începând de la Câmpu lui Neag. Sunt aproximativ 20 Km cu asfalt destul de bun. Planul era să se asfalteze tot drumul până pe Valea Cernei dar pentru că drumul traversează o arie protejată, au existat proteste și lucrările au fost oprite. Așa că fiind un drum care nu duce nicăieri, este foarte puțin circulat, deși este drum național. Această primă porțiune este foarte relaxantă: veți avea parte de viraje largi unele cu vizibilitate bună altele mai puțin. Peisajul este variat, sunt și porțiuni deschise de unde se pot vedea vârfurile munților, dar și porțiuni cu aspect de defileu unde versanții stâncoși se apropie la câțiva metri de carosabil.

 

Porțiunea neasfaltată

La aproximativ 20 Km de la intersecția cu drumul ce vine dinspre cheile Sohodolului asfaltul se termină brusc. Atenție pentru că acest loc nu este vizibil fiind situat într-un vârf de pantă, la capătul unei linii drepte destul de lungi.

Drumul de macadam este relativ ok. Există câteva porțiuni mai accidentate cu multe pietre mari dar în general nu veți avea probleme. 

La început vom urca pentru aproximativ 3 Km până ajungem într-o poiană. Aici e punctul de maximă altitudine a traseului situat la aproximativ 1400m. 

Apoi drumul începe să coboare ușor, ușor către valea Cernei. La aproximativ 7Km de la poieniță ajungem la cel mai spectaculos punct al traseului – Stânca Roșie. Aici, în vecinătatea vârfului Ciuceava Mare, drumul este săpat pur și simplu în stâncă pentru că altfel nu se putea ocoli. Astfel pentru o porțiune scurtă ieșim din pădure și putem admira vârfurile muntoase din împrejurimi.

Imediat după acest punct de belvedere, urmează cea mai dificilă porțiune a traseului. Nu vă speriați, sunt doar vreo 100m de pantă ceva mai abruptă cu denivelări și pietroaie mari desprinse din pământ. Mai ales dacă mergeți la vale va fi ușor de trecut.

Mai departe drumul coboară prin pădure. Nu va mai fi nimic ieșit din comun până ajungeți pe firul văii Râului Cerna. De acum drumul merge destul de drept și fără diferențe mari de nivel.

Vom ajunge la o intersecție chiar înainte de un pod. Va trebui să o luăm la dreapta pe pod pentru a continua pe malul lacului de acumulare Cerna. Acum drumul urmărește curba de nivel pe malul lacului până ieșim la baraj. Această ultimă porțiune poate fi destul de solicitantă pentru că sunt multe zone unde se poate forma noroi.

De la baraj până în Cerna Sat și mai departe până la intersecția cu DN67D drumul este destul de bun pentru un drum neasfaltat mai ales că este bine pietruit și nu se formează noroi.

Drumuri similare